Objectief natuurfoto van het jaar 2009

Home/Objectief natuurfoto van het jaar 2009
Objectief natuurfoto van het jaar 2009 2017-05-18T21:48:08+02:00

Vrijdagavond 11 december 2009. Onze laatste bijeenkomst van het jaar en traditiegetrouw staat deze in het teken van de verkiezing van de Objectief Natuurfoto van het jaar. Meer dan 80% van alle leden had werk aangeleverd. Totaal waren er in de 4 categorieën 216 opnames aangeleverd, redelijk gelijkmatig verdeeld over de 4 onderwerpen nl. 53 x ‘tele’, 59 x ‘macro’, 53 x ‘landschap’ en 51 x ‘rood’. De externe beoordeling van het werk is gedaan door Marsel van Oosten. Daarnaast krijgen de aanwezigen de gelegenheid om de publieksprijs te kiezen.

Het gebruikelijke aanvangstijdstip voor onze slotavond van 20.00 uur was niet goed gecommuniceerd. Daardoor waren veel mensen al om 19.30 aanwezig. Na een paar huishoudelijke mededelingen, gaf Wiebe het woord aan Theo. Theo wees alle leden op de start van de voorverkoop voor kaarten voor het Internationaal Natuurfoto Festival van het NVN. Leden van bij het NVN aangesloten verenigingen kunnen tegen een gereduceerd tarief een kaart voor dit meerdaagse festival aanschaffen.

Wiebe gaf een korte toelichting op de verkiezing van de publieksprijs. Vanwege het grote aantal inzendingen vindt deze beoordeling plaats per categorie. De overall winnaar is de opname die de meeste stemmen krijgt. Daarna kwamen de categorieën 2 x voorbij. De eerste keer werden de beelden wat langer getoond, de tweede keer wat korter. Het scoreformulier invullen en daarna door naar de volgende categorie. In ca. 5 kwartier kwamen op deze wijze alle beelden 2x voorbij en werden de scoreformulieren ingevuld. De hoogste tijd voor pauze zodat de tellers Rob en Wiebe aan de slag konden.

Om 21.45 begon Marsel aan de toelichting op zijn beoordeling. Per categorie had hij 10 opnames geselecteerd. Bij alle opnames gaf hij aan welke verbetersuggesties er volgens hem waren. Deze verbetersuggesties had hij vervolgens door het bewerken van het oorspronkelijke beeld gerealiseerd. Dat niet iedereen het altijd eens was met deze suggesties moge duidelijk zijn; jurering blijft tenslotte een persoonlijke keuze. Veel verbeteringen die Marsel voorstelde waren verbeteringen die volgens hem al bij het maken van de opnames konden worden doorgevoerd; door goed te kijken naar de beelduitsnede, de compositie, de eventuele aanwezigheid van storende elementen etc. kan het achteraf bewerken worden voorkomen.

De tijd was ondertussen aardig doorgetikt; het half twaalf geweest en dus de hoogste tijd voor het bekend maken van de winnaars en bijna winnaars. Naast het applaus voor alle (bijna-) winnaars was er de wisseltrofee voor de winnaars per categorie. Deze mogen eveneens een afdruk voor de eerstvolgende expositie op kosten van de club laten maken.

Als overall winnaar, en daardoor de titel Objectief Natuurfoto van het jaar,  werd door Marsel de opname van Thijs van het sneeuwhoen aangewezen.

Vervolgens presenteerde Wiebe de resultaten van de publieksjurering. Hij gaf nog aan dat vrijwel alle opnames punten hadden verzameld.  Naast duidelijke overeenkomsten met de jurering door Marsel, waren er ook duidelijke verschillen.  Met een duidelijke meerderheid van stemmen is de opname van Edwin, de in de waterdruppels weerspiegelende vliegenzwammen, tot winnaar van de publieksprijs gekozen.

Bijna twaalf uur. Het is een latertje geworden. Marsel wordt nogmaals door Wiebe bedankt voor zijn deskundige jurering en de tijd die hij hierin heeft gestoken. De tweede keer van jurering door Marsel wordt door Wiebe al bijna een traditie genoemd. Ook Olaf heeft weer veel tijd in het verzamelen en aanleveren gestoken en wordt hier voor eveneens bedankt. Wiebe wenst iedereen goede feestdagen en wel thuis. Voor de echte doorzakkers bleef het nog een tijdje gezellig aan de bar.

Jurering Marsel:

Categorie ‘rood’

1ste plaats: Thijs Broekkamp – detail kop zwarte zwaan (R-34) 2de plaats: Johan Reus – futen (R-05)
3de plaats: Dick Bijlsma – klaprozen (R-36)  
 

Categorie ‘landschap’

1ste plaats: Niels Hink – Regenboog in IJslands landschap (L-43) 2de plaats: Niels Hink -Dreigende lucht boven besneeuwd landschap (L-25)
3de plaats: Gerard Henselmans – Kustlandschap Normandië (L-35)  
 

Categorie ‘macro’

1ste plaats: Dick Bijlsma – tienuursvlinder (04) 2de plaats: Edwin Rem – detail vooraanzicht juffer (M-08)
3de plaats: Lidi de Boer – detail klimrank (M-26)  
 

Categorie ‘tele’

1ste plaats: Thijs Broekkamp – kop sneeuwhoen (T-34) 2de plaats: Olaf Oudendijk – Ralreiger (T-38)
3de plaats: Niels Hink – besneeuwde bergtoppen Patagonië (T-47)  
 

Jurering publiek:


Categorie ‘rood’

1ste plaats: Edwin Rem – in druppels weerspiegelende vliegenzwammen (R-08) 2de plaats: Thijs Broekkamp – detail kop zwarte zwaan (R-34)
3de plaats: Johan Reus – kop jonge grote bonte specht in nestopening (R-49)  
 

Categorie ‘landschap’

1ste plaats: Niels Hink – Regenboog in IJslands landschap (L-43) 2de plaats: Edwin Rem – berijpte bomen i n het landschap (L-07)
3de plaats: Olaf Oudendijk – landschap Lesbos (L-50)  
 

Categorie ‘macro’

1ste plaats: Wiebe Bosma – detail kop mierenleeuw (M-15)  
 
2de /3de plaats: Edwin Rem – detail vooraanzicht juffer (M-08 )en Nol Ploegmakers- vliegende vlinder (M-21)

Categorie ‘tele’

1ste plaats: Edwin Rem – spetterende fuut (T-08) 2de plaats: Thijs Broekkamp – kop sneeuwhoen (T-34)
3de plaats: Olaf Oudendijk – vliegende boerenzwaluw (T-11)