Verslag 10 mei 2022

Home/Nieuws/Verslagen/Verslag 10 mei 2022

Edwin heet ons welkom op deze clubavond. Onze voorzitter komt later. Bart Oud komt even een avondje sfeer proeven en stelt zich voor. Vanavond 2 personen met verplicht werk en 8 leden met vrij werk.

Verplicht werk

Jan-Willem Mantel

  • Het eerste beeld wat Jan-Willem laat zien in een RAW opname van een Emerald Toukanet gemaakt in Costa Rica. Een gaai achtige vogel. De opname is gemaakt vanuit een luie stoel in een setting met genoeg licht, een voederpaal, een dakje boven je hoofd tegen de regen en een fraaie natuurlijke achtergrond.
  • Het 2 e beeld is de jpg uitvoering maar dan gecropt, de voederpaal verwijdert en de opname door topaz dinoise gehaald. De toekan is een genot om naar te kijken qua kleuren en voor natuurfotografen natuurlijk prachtig om te fotograferen.
  • Op een andere locatie in Costa Rica heeft Jan-Willem een foto gemaakt van een Talamanca Hummingbird. Deze opname is gemaakt vanaf statief met F8 en 1/640 sec. Met eye tracking wordt het tegenwoordig wel makkelijker om te fotograferen vindt hij. Er is sprake van interactie met een andere kolibrie die niet in beeld staat. Deze foto is spannender door de mooie houding en de blik van de vogel. Mooie diagonaal en genoeg ruimte in de kijkrichting, een gave opname.
  • De opname van de vleermuizen krijgt veel bijval. Wat een fantastisch moment. 1 uur fotograferen voor 75 dollar, maar dan heb je ook wat en is heel leuk om te doen. Ze worden gelokt met suiker water er is scherp gesteld op de bananenbloem, 4 flitsers reageren op een trigger. F20, 1/200 sec. 3 a 4 meter er vanaf met een 100-500mm lens. Volgens Jan-Willem niet zijn eigen kundigheid, maar je moet natuurlijk wel goed opletten wanneer ze aankomen vliegen. Op het juiste moment reageren en afdrukken is hem dan ook prima gelukt. 2 vleermuizen in dezelfde scherpte vlak levert een spectaculaire foto op, die we allemaal wel willen maken. Links een long tongued bat, rechts een Orange nectar bat.
  • De volgende opnames zijn gemaakt in Zuid Afrika in de Kalahari woestijn. Een opname van 2 stokstaartjes op twee meter. Bij een opvangcentrum brachten ze deze jonkies groot met een fles als de verslaggeefster goed heeft geluisterd? De foto is s’ochtends vroeg gemaakt. Hele mooie opname met de onscherpte erbij. Goede compositie. Het donkere randje op de voorgrond stoort niet, geeft een mooie diepte/gelaagdheid aan de foto en de plant op de achtergrond doet goed mee.
  • Een prachtige opname van een leeuw gemaakt met bewolkt weer. Ze staan bekend om hun zwarte manen. Deze zwarte kraag komt mooi uit.
  • Een African Armoured Ground Cricket oftewel een gepantserde krekel op 10 cm. Een verrassende opname omdat je deze opnames niet zo vaak ziet. Goed vast gelegd, mooie houding, hij staat op 2 stenen, sprieten scherp, eye tracking werkte hier minder goed. F10, 1/200 sec, 500mm op vier à vijf meter. Mooi qua kleuren en met een klein scherptediepte.
  • De kop van de leeuw net boven het wuivende gras uit. Heel mooi, bijzonder moment, het gras werkt mee in de kijkrichting. Afgelopen februari had het sinds jaren weer eens flink geregend in de Kalahari en het gras stond 60 cm hoog. F7,1, 1/1600 sec., 4 à 5 meter, niet veel gecropt. Uitsnede 16x 9.
  • Pof adder, F7,1, 1/800 sec., op 5 meter met de 100-500 mm lens. Jan-Willem had het tongetje er graag bij gewild, maar dat is bij deze opname niet gelukt. De achtergrond is wat drukker, maar de kleuren passen mooi bij elkaar in deze foto. Jan-Willem mag blijven van Piet.
  • Ter afsluiting van een prachtige presentatie een schildpad van twee handjes vol met opgetild pootje. Het lage standpunt doet het goed en het stukje blauw in de achtergrond doet goed mee.

Marinco Lefevere

  • Marinco laat vijf foto’s zien van de Saxifraga Umbrosa oftewel Schildersverdriet. De bloemen van schildersverdriet zijn erg klein. De naam van het type plant is dan ook ontstaan omdat de plant erg moeilijk te schilderen is. Opnames zijn gemaakt in eigen tuin. Volgens Marinco worden de bloemen alsmaar mooier als je er dichter bij komt. De eerste opname laat het bloemetje zien met een rustige achtergrond. Misschien proberen om de bloemetjes nog wat meer vrij te krijgen. Qua kleuren is de opname top. 1/320 sec., F2.8, iso 200
  • De volgende opname is rommeliger als de vorige. Het los maken niet helemaal gelukt. Veel ruis op de achtergrond, maar dat is niet zo vreemd met 12.800 iso.
  • Iso 1000, qua compositie is deze beter.
  • De Raw versie
  • Betere compositie, de meningen zijn verdeeld over welke de beste is. Het was een mooi experiment, misschien moeilijk om te schilderen, maar zeker ook om deze hele kleine mini bloemetjes te fotograferen.
  • Dan vijf opnames van de Akelei. De eerste opname met de akelei nog in dop. Mooie vastgelegd, goede compositie.
  • Dan een foto met de Akelei open met een donkere achtergrond. De steeltjes lijken wel koppen van vogels. 1/320 sec., F22. Gave opname.
  • Wauw, wat een opname. Een akelei met tegenlicht, donkere achtergrond, heel sfeervol. Het lijkt wel of er duiven naar elkaar toe vliegen. Goed gezien, top hoor. Een discussie volgt over de rechter onderkant erbij houden of niet? Niet er afsnijden.
  • Nog een akelei.
  • Dan een opname met hard tegenlicht. De flare voegt iets toe. De zweem geeft een sfeer van geheimzinnigheid. Het advies is om het bovenste vlekje weg te werken.
  • De laatste foto in deze mooie reeks is ook een tegenlicht opname met een prachtig randlichtje. Marinco laat met deze serie zien dat je mooie sfeervolle foto’s kunt maken in je eigen tuin.

Vrij werk

Nancy de Moed Koster

  • Opvliegende kluten. Fraai met de spatjes uit het water. Mooie allebei dezelfde houding van de vleugels. Naar je toe vliegend zou natuurlijk mooier zijn. Jammer dat de vleugel net niet los is van de andere vogel.
  • Nancy was in het Wildrijk en wilde wat moois maken van de hyacinten, maar dat viel tegen. Ze zag wel een mooie boomstronk en zag daar in een open bek en ogen. Het licht was vrij hard, er loopt een mooie diagonaal door de foto, maar misschien was wat meer ruimte mooier geweest. Nancy gaf aan dat de omgeving erg rommelig was. Tip van de leden: Ga nog eens terug de boomstronk ligt er nog wel. Ga met mooi licht en richt je op de details van de stronk.
  • Een Blauwe Reiger in prachtkleed verzamelt een tak voor de nestbouw. Een mooi verhalend beeld en op het goede moment gemaakt.
  • Een golf aan zee met de zon die er doorheen schijnt. Fraai de beweging in het water. Een mooie aparte opname met een 1/50 ste sluitertijd. Mag bovenin nog wel iets meer ruimte hebben. De ruimte zit volgens Nancy in de originele opname, maar was te wit daarom heeft ze deze bij gesneden. Advies: lever deze opname nog een keer aan, hier valt meer uit te halen. Bewerk de witte bovenkant dan met een gordijntje.
  • Ondergaande zon met een aansprekende lucht. Stukje van de onderkant af. Eventueel naar 16×9 bijsnijden.

Servan Ott

  • Servan is met Bart naar de AWD geweest en volgens Servan heeft Bart een meesteroog voor waarnemingen. Zo spotte hij de Zandhagedis. 16×9 uitsnede, 100mm, F2.8, 1/3200sec.. Een opname met een mooie scherptediepte. de kleuren van de hagedis komen mooi terug in de opname. Het oogje nog wat opgelicht. De scherpe nageltjes erbij maakt het af.
  • Kemphanen foto op 24 april gemaakt bij Murk. Een tegenlicht opname met mooie bokeh ringen, de vogels iets opgelicht. Servan vindt de hartjes op het verenkleed erg mooi. Misschien een stukje van de voorgrond wegsnijden door er een 16×9 opname van te maken.
  • Een aalscholver met een zeenaald in de open bek. Op het juiste moment vast gelegd op de pier van IJmuiden. Met 800mm, F11, 1/4000seconde op flinke afstand. Het beeld is al gecropt, maar het advies is om nog meer bij te snijden tot aan de spiegeling.
  • Grutto’s in gevecht. Een hele mooie opname, het wit onder controle, vrij van elkaar, geen ringen om de poten. F11, 1/1600, 24 april, prachtig moment. Servan vind het net ballerina’s.
  • Dan weer een wauw reactie vanuit de zaal. Een top opname van twee Tureluurs. Het lijkt wel een circus act, op het juiste moment echt heel gaaf hoe de teen van de bovenste vogel de omhoog gericht snavel van de onderste Tureluur raakt. Van horizontaal naar verticaal bijgesneden.

Jacco Rens

  • Drie opnames van een oranjetipje. Het eerste beeld van deze vlinder is er één op de waardplant, namelijk de pinksterbloem. Een mooi rustig beeld met een gelaagde achtergrond. Gewoon een lekkere voorjaarsplaat.
  • De volgende zit op de knop van de pinksterbloem. Door de lichtere afwerking van de achtergrond is deze opname sprekender. Er is rechts een stukje bij gemaakt.
  • Een oranjetipje met een onscherpe bloem op de achtergrond. Prachtig licht. Eventueel de twee kleine steeltjes weg poetsen. Een oranje tipje fladdert rond, dan weer hier dan weer daar, dus zoeken maar. Een waarneming uit het verleden geeft nog geen garantie voor het heden. Een geschikte weide of bosrand is zomaar gemaaid. Een goede tip van Wiebe voer de naam in van wat je zoekt op waarneming.nl en je krijgt de meest recente locaties met coördinaten op een presenteerblaadje. Kris kras door het land zo heb je alles altijd bij de hand.

Johan Reus

  • Een blauwe reiger in een mooie setting. Leuke houding met opgetild poot en gespreide vleugels. De witbalans mag nog even warmer.
  • Een visotter met een vis in zijn bek. Hij zat rustig te eten in dicht struikgewas. Mooi omkaderd. Aan het geluid te horen zaten hier ook nog de jongen otters verstopt. Fantastisch om zo’n dier te zien.
  • De visotter kwam net boven water en schudde zich uit. Ook hier weer met een vis in zijn bek, de schepen tanden goed te zien en een lichtje in het oog. Mooie opname van een fraai fotografisch moment.
  • Nog een mooi momentje als de otter uit het water klimt op een steen. Misschien de volgende keer een polarisatiefilter gebruiken om de reflectie van de glinsterende huid te verminderen.
  • De otter kijkt je aan. Zit onder een rots. Bovenkant van de rots mag iets donkerder worden gemaakt. Mooie gelaagdheid in deze opname. Al met al heeft Johan een mooie geslaagde reeks van deze visotter gemaakt. Toch een dier die wij niet zo vaak voorbij zien komen bij de NFO.

Wiebe Bosma

  • Wiebe heeft acht opnames meegenomen van de kaalkop ibis (Ibis Eremita) gemaakt in Zuid Spanje. Het is een zeldzame vogel. In Marokko 150 en Syrië 50 broedparen. Vroeger kwamen ze in het hele Middellandse zeegebied voor. In Andalusië zijn ze een herintroductie programma gestart.
  • De eerste foto is gemaakt door de vrouw van Wiebe. Je ziet Wiebe fotograferend langs een drukke weg , waar de ibissen broeden op de kliffen.
  • De kaalkop ibis blinkt uit in lelijkheid, maar de veren tekening is prachtig. Het was gelukkig een bewolkte dag wat de fotografie ten beste komt, want anders zijn te contracten te hoog op een zonnige dag.
  • Op de tweede foto van de kaalkop ibis zijn goed de kleuren op de kale kop en veren te zien. Fraai de compositie met de driehoek steen waarop de vogel staat. Fraaie lijnen richting de ibis. Alle vogels hebben een ring en worden actief gevolgd In deze opname zie je het jong achter de volwassen vogel. In april komen de eieren uit. Het jong is nu dus al redelijk groot.
  • Er gebeurd veel. Divers gedrag is er op de kliffen te zien. Hier een paartje, dit soort beelden hoop je te maken. Ook de kleuren op de vleugels komen hier weer mooi uit.
  • Na het baltsgedrag gaat ieder zijn weg. Mooi met de kronkelende tak in het beeld. Prachtig de details.
  • De jonge al bedelend om voer zijn al vrij groot. Er komt al kleur op de veren. Mooi verhalend beeld.
  • De ouder vogel met snavel open en de jonge vogel steekt de snavel naar binnen. Een mooie serie van deze zeldzame vogels, die wij volgens mij nog niet eerder hebben gezien bij de NFO.

Conny Schotanus

  • Een serie foto’s van de kemphaan. Vorig jaar gemaakt in coronatijd. Zwervend door heel Friesland waar de kemphanen verbleven. Een poetsende kemphaan. Fraai de details in het verenkleed. Tip om de foto bij te snijden naar 16×9.
  • Leuke houding moet je treffen. Mooi beeld.
  • Een poetsende kemphaan aan de overkant van de sloot. Aan de ander kant uit de auto gestapt en liggend aan de achterkant van de auto deze foto gemaakt vanaf een pittenzak.. Gelukkig bleef de kemphaan zitten. Mooi fotomoment met opgezette kraag.
  • Een opname van een kemphaan met gespreide vleugels met een zachte voor en achtergrond. Opname vanaf de grond gemaakt. Gaaf moment.
  • De laatste opname een kemphaan in een rijke bloemenweide. De kemphaan in prachtkleed. Het lijkt wel een rokkostuum zoals hij daar staat te showen. Welke opname is nu het mooist. De meningen zij verdeeld. Zelf houd ik het op de laatste. Een kemphaan in een nostalgisch decor, zo vaak zie je dit niet meer.

Fons Lunter

  • Een landschaps opname met fraaie spiegeling. F4,6, 1/1000 sec, 16×9, 100-400mm lens. Het vogelmeer. Een mooie foto met warm licht een toefje nevel en met de ganzen als mooi rustpunt
  • Nog een foto van het vogelmeer. Het was vrij koud weer, rijp en het wateroppervlak als een spiegeltje. Heerlijk sfeertje.
  • Een poeltje voorbij het vogelmeer met rijp op de heide. Met polarisatiefilter gemaakt. Een fraai verstilde opname.
  • Andere kant van het vogelmeer. De foto doet een beetje toendra achtig aan. Mooi de spiegeling van de wolken. Sommige vinden deze opname te verzadigd. Misschien nog even je hand ervoor houden aan de linkerkant tijdens de opname, hier mis je wat contrast.
  • De laatste foto van Fons. De wolkenpartij spiegelend in het water is prachtig met ijsvorming rechts onder in het beeld. Een uitsnede van 16×9 zou ook mooi zijn, de wolken aan de bovenkant weg snijden. Als serie geslaagd.

Dick Bijlsma

  • Een prachtige opname van een oranjetipje man op raapzaad met een fraaie achtergrond.
  • Een vrouwtje oranjetipje. F6,3, 1/500 sec, De eerste foto spreekt meer aan.
  • F5,6, 1/1250 sec,. Een gedragsplaat van het klein geaderd witje in een mooie setting.
  • F5,6, 1/1000sec., Een frisse mooie opname van een klein geaderd witje. Dick fotografeer altijd uit de hand en ragscherp zoals we van hem gewend zijn.
  • Een citroenvlinder is niet makkelijk te fotograferen, maar is het Dick goed gelukt. Rechter sprietje misschien weg snijden? Links van vlinder mag er nog wat meer ruimte zijn.

Om 22.30 uur hadden we alle foto’s bekeken. We waren met 18 leden aanwezig en met Bart als gast. Bart vond het vanavond super leuk en heeft veel van ons geleerd. Dat horen wij graag. Het was weer een geslaagde avond met veel gevarieerd fotowerk. Fijn om weer met z’n allen ouderwets samen te zijn in Alkmaar. Wiebe sluit de avond af en hoopt ons allen weer te zien over 2 weken op de volgende clubavond.

Avondcoördinator: Edwin
Verslag: Conny

2022-05-12T08:50:44+02:00