Verslag 10 november 2009

Home/Nieuws/Verslag 10 november 2009

 

Verslag clubavond Objectief 10-11-2009.

Wiebe opende de avond en

Bracht ons in herinnering  dat we op de laatste bijeenkomst van het jaar in december de foto van het jaar gaan kiezen. Hij riep ons op om niet bescheiden te zijn met inzenden. Je kunt er op rekenen dat je mooiste plaatjes van een zeer deskundig oordeel wordt voorzien door Marcel van Oosten.  Welbekende fotograaf.

De techniek van bewerken behoeft enige aandacht. (het was de kleur meen ik) Dit ter voorkoming van haperingen.

Ook de lezing van JASPER DOEST op VRIJDAGAVOND  27 november  a.s. werd nog even onder de aandacht gebracht. Verder deelde Wiebe mee dat het bestuur deze week bijeen zal komen en vroeg aan de aanwezigen of zij suggesties hadden voor de agenda. Deze waren het Smoelenboek en de vraag of er al gewerkt wordt aan het jubileum. Beide punten zullen aan de orde komen. Mochten er ideeën zijn na deze avond, zijn ze via de mail van harte welkom .

Betreffende de mail ontvangst zijn er wat onhebbelijkheden opgetreden.  Wiebe zal hier aandacht aan besteden en zonodig de mail opnieuw verzenden .

Verplicht werk Anita

Een IJzig herfstblad – symboliserend de overgang van de herfst naar de winter – een mooie plaat, bracht discussie teweeg  betreffende het ontwerp met de vraag: zou een diagonale lijn de foto krachtiger kunnen maken? De meningen waren verdeeld.

Spreeuw in het touwwerk van een tjalk midden op de Waddenzee.  Uitgeput was hij /zij en zal het waarschijnlijk niet halen. Een aandoenlijk, maar mooi plaatje met een goede kleuren combinatie.

Drietandmeeuw al poetsend  F 9-100-iso 400.

Distelvlinder 100-400 macro. Geprobeerd met deze lens van onderaf te fotograferen. Het onderwerp zou beter tot zijn recht komen als ze uit het centrum wordt geplaatst.

Bokeh Libel, genomen bij het Zwanenwater. Onderwerp erg in het midden maar een mooie rustige plaat  F7,1  250 ISO 400 uit de hand genomen.

Avondrood. In RAW was de kleur krachtig maar bij het converteren  nam deze kwaliteit af.

Een jonge mus gevoerd door een ouder . Een vertederend plaatje. Uitzicht op de Roggesloot met koeien in de mist en een vogel in de lucht. Prachtig genomen en slim geprofiteerd van het mooie licht.

Uitzicht op Vlieland. Anita vond het lastig om dit in beeld te brengen. Ze vroeg zich af waar de accenten moeten leggen in die grote vlakte van water en zand met op de achtergrond het silhouet van Vlieland.  De suggestie was de kleuren te benadrukken door de verzadiging te verhogen.

Een Wisend in pracht en praal met goede scherpte genomen aan de Woudweg  in Egmond. De tweede genomen in zijn omgeving  met meer diepte waarbij de herfstkleuren van het duinlandschap  prachtig tot hun recht komen.

Balgzand met reigerachtigen op de voorgrond.  En nu het laatste plaatje, een avondopname van Lepelaars in de vlucht op weg naar hun winterbestemming. Een mooie plaat ter afsluiting.

Johan.

We kregen een serie te zien die is gemaakt tijdens zijn vakantie  naar het Elbedal bij Lunenburg. Tijdens zijn verhaal bleek dat hij veel, misschien wel altijd op zoek is naar dat ene mooie plaatje.  Wandelend, fietsend en struinend in de natuur.  We kregen te bewonderen :  Een  panorama van boven genoemd dal ,  6 aan elkaar geplakte foto’s . Hij  gebruikte hiervoor Fotostitch, ik meen dat dit uit het programma Lightroom komt ofwel wat anders dat ontging me. De bever zwemmend  met een mooie boeggolf voor zich uit,  prachtig.

De Beverrat scherp genomen waarvan de klauwtjes mooi in detail  opvielen , genomen met een 500 mm lens.  Helemaal goed . Het stelletje kramsvogels en het kleine zwijntje waren een lust voor het oog. De klauwier op een draad kreeg geen goede bijval, die draad vond men storend. Ook zagen we een Distelvlinder  100/400 lens, boktor  macro 90 mm, 2 x een rode wouw in een dode boom. Er waren wat kringen te zien, met een hogere jpeg. kwaliteit  kan dit probleem opgelost zijn. De rode wouw maar ook buizerds kun je vaak zien bij de graanoogst, er zijn dan muizen te verschalken. De ooievaar,  jongen voerend is vertederend maar die in de vlucht is prachtig. Verder zagen we een haas verscholen in het gras, een rups voor een Koninginnen page , De spin  (verpleegster ??)  met een gebarsten eierzak. De blauwe ondergrond paste wondermooi bij het beest. Veel bijval.

De spechten zijn dankbare onderwerpen met hun mooie kleuren. Het Landschapje met het plasje en de kraanvogels door fotomontage een prachtproduct. De kraanvogel en het vosje genomen in het avondzonnetje zijn mooie plaatjes. Als laatste zagen we een bunzing die een kikker aan het verschalken was, een wereldplaat! Al met al een indrukwekkende productie.

Jaap

Experimenteert en zoekt grenzen op.  We zagen bijvoorbeeld een tegenlichtopname waarbij hij zijn zonnebril voor de lens heeft gehouden. Deze zwart- wit opname werd als bijzonder aangemerkt omdat de spiegeling van het wegdek zo goed uit de verf kwam.  ( denk ook aan de  waterdiertjes  in een aquarium die hij heeft gefotografeerd vanaf de buiten kant door het glas heen  enz.  enz. .) Ook zagen we een panorama  samengesteld uit 3 opnames.  Het zou nog mooier kunnen als er een polarisatiefilter was gebruikt. De porseleinzwam is een mooi plaatje geworden. Dezelfde paddenstoel van onderaf genomen waardoor ze doorzichtig  in beeld is gebracht. Wel misten we de Bokeh. De foto is met een kompact camera genomen.

De ” pannenkoek ” is prachtig. Het blaadje erbij wordt als  storend ervaren en het spinnetje juist als interessant. Om de witte randen rond het onderwerp te voorkomen zou je een reflectiescherm kunnen gebruiken.

 

Lidi

Steenuil  in zijn hol. Van de onderkant van het beeld iets weghalen. Genomen met 500 mm. Specht bewerkt en gekloond, kan beter. Kokmeeuwen speels in de vlucht, een genot om naar te kijken. De vleugeltips zijn wat donker maar dat kan anders. Stinkende kortklier en een Bansrups  heel apart. Kleine vos met F6,3. 60 mm.

Muurhagedis  nee een Schorsvlier, een apart beest.

Verder een roofwants, het kostte 3 kwartier om deze plaat te maken. En de laatste was een zwangere sprinkhaan. Het was aangenaam om deze serie te mogen zien, vooral de macro opnamen waren goede kwaliteit .

Nancy.

We zagen: Zwart wit tegenlicht, golven en opspattend water aan de boorden van het IJsselmeer , rotsblokken en spattend water, de diagonaal lopende golven en de bootjes op de achtergrond  maakten de opname interessant. Een Tjalk, de haven invarend. Als liefhebber van water, wind en boten kan ik er geen genoeg van krijgen dit soort foto’s te zien. De herfstfoto is prachtig, het witte vlak had iets kleiner moeten zijn dan was het nog mooier geweest. De weerspiegeling van de boom in het water, goed van scherpte en contrast,  prachtig dus .

Wiebe

Op excursie gegaan met de club van 7 en zij hebben gewerkt met reflex schermen.

We zagen : een op een distelvlinder lijkende vlinder, een cactusbloem met een paar insecten prachtig van kleur en super scherp, een slangetje prachtig in beeld gebracht met een goede kleurencombinatie, een nachtzwaluw (waarschijnlijk, Rob zal dat nog een keer uitzoeken). Opvallend mooi waren de details van dit plaatje. Ook weer een gave serie.

Paula

Zij had een serie over een rups die zich transformeert tot een lieveheer beestje. Het diertje zat op een geelachtige kalebas: in combinatie met het bladgroen is het een juweeltje van een plaatje geworden. De  hele serie is genomen in  hetzelfde kleuren stramien.  De pop is een toppertje evenals lieveheerbeestje met z’n 7 stippeltjes. Nogmaals een boeiende serie.

Otte

Bracht een serie over een vos op het scherm. Genomen in zijn omgeving: close-up, in detail en in diverse houdingen. Wat sterk tot uiting kwam is dat  het een echte rover is en zeker geen vosje  wat je zonder handschoenen kunt aanpakken. Indrukwekkend gemaakt. Overigens er werd gefluisterd dat Otte deze foto’s heeft gemaakt ZONDER gebruik te maken van hondenbrokken.

Olaf

Verder zagen we een paddenstoel druipend van het water, prachtig van kleur. Het gebruikte objectief was een 70-300. Ook zagen we een gekko met een oranjezwarte keelzak: excellent! Verder een hagedis en een zonsondergang met op de voorgrond een schuin gegroeide boom. In de nabewerking  is de witbalans op warm gezet.

 

Jacco

Liet ons een experimentele serie zien waarbij hij de camera enkele centimeters verticaal heeft bewogen. Het onscherpe effect van de gefotografeerde bomen in combinatie met de kleuren gaven een mooi abstract effect. Ook zagen we enkele opnames waarbij de camera horizontaal werd bewogen. Al met al inspirerend.

Vr.gr. Piet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011-11-06T20:10:53+02:00