Verslag 11 juni 2024

Home/Nieuws/Verslagen/Verslag 11 juni 2024

Wiebe zorgt op deze leuke, gezellige en inspirerende dinsdagavond voor de aftrap met de mededelingen en heet ons nieuwe lid Inge Plomp, van harte welkom. Inge fotografeert al heel veel jaar en is net als ons, een echte natuurfotograaf.

De avond bestaat uit 1 keer verplicht werk, 1 verbetersuggestie en 10 keer vrij werk. Een aantal foto’s hiervan zijn opgenomen in het verslag. Een overzicht van alle foto’s is te vinden in de bijlage van dit verslag.

Verplicht werk

Rob

Rob heeft gefotografeerd in het prachtige Dwingeloo. Maar liefst acht mooie natuurfoto’s worden door Rob met ons gedeeld te beginnen met een mooi beeld van een eekhoorn in de boom, een prachtige natuurlijke setting. Daarna volgt een beeld van een grote adder van dichtbij genomen. De foto oogt wat druk. Suggesties die bij dit beeld worden meegegeven: iets dichter op het onderwerp fotograferen of de foto croppen zodat je minder achtergrond hebt en je hierdoor een rustiger beeld krijgt. Hierdoor komt tevens de focus op de drie lagen v/d adder. Een andere suggestie is om het beeld om te zetten naar zwart wit waarvoor deze foto zich goed leent. De foto van de dodaar wordt als een mooi rustig beeld ervaren.

Rob laat van de foto met de witsnuitlibel ook het RAW bestand zien. Hij heeft een mooie uitsnede gemaakt en de libel is mooi scherp. Jammer dat de libel van de achterkant is gefotografeerd waardoor je het achterlijf ziet i.p.v. de kop.

 Naast een foto van een hert en pyjamaschildwant sluit Rob af met een mooie landschapsfoto met twee prachtige regenbogen. Persoonlijk mijn favoriet.

Verbetersuggesties

Servan heeft een eerder getoond beeld van Richard bewerkt in Lightroom. Het betreft de foto van de stormmeeuwen met de regenboog, genomen bij het strand van Petten. Servan heeft als eerste veel licht uit de foto getrokken. Dit heeft hij gedaan door de hooglichten en wit tinten helemaal naar links te schuiven. Er zijn fotografen die aangeven dat zij liever eerst de belichting iets aanpassen (iets naar links) waardoor je de hooglichten en wit tinten niet extreem naar links hoeft te schuiven. Verder heeft Servan wat meeuwen verwijderd en heeft hij het beeld uitgesneden. De aanpassingen hebben een mooi eindresultaat opgeleverd.

Vrij werk

Monique

Monique is aan de slag gegaan met macrofotografie. De eerste foto is een prachtig en boeiend beeld met verschillende structuren. Er wordt opgemerkt dat de lichte delen in de foto’s, de druppels, de aandacht trekken en dat die niet helemaal scherp lijken. De foto is prachtig gekaderd, een fijn beeld om naar te kijken.

Het tweede beeld is van een ratelaar. Een mooi plantje dat prachtig in beeld is gebracht. Door de lege ruimte links worden juist de vormen van de knopjes van de plant mooi benadrukt. Verder toont Monique twee foto’s van de grutto. De eerste is een mooie actie foto, de grutto’s zijn mooi scherp vastgelegd en de onscherpte v/d molen erachter wordt als een mooie toevoeging gezien. Leuk dat de stand van de vleugels gelijk is met de wieken van de molen. De tweede foto van de grutto’s wordt als wat donker en druk ervaren.

Monique sluit af met een foto van een paardenbloem. Monique vindt de foto vooral mooi door het extra pluisje. Als suggestie wordt meegegeven dat ze voor een iets lager standpunt had kunnen kiezen. De achtergrond zou dan rustiger ogen en je zou meer bokeh zien. De hooglichten zouden iets teruggebracht mogen worden. De paardenbloem is mooi scherp, het pluisje lijkt net niet helemaal scherp.

Conny

Conny is vorig jaar naar het mooie Zimanga Private Game reserve in Zuid-Afrika geweest. Naast de prachtige beelden die zij ons toont vertelt zij ook vol enthousiasme over het fotograferen en de uitdagingen aldaar (mist, beslagen ramen, beperkte invloed op de compositie in een fotohut). Conny toont ons prachtige foto’s van de witruggieren.

Conny start met de “potloodventer” zoals zij de prachtige foto van de gier betitelt. Een schitterende foto met mooie kleuren en een rustige ondergrond, genomen vanuit de fotohut. Ook de actiefoto met de witruggieren is prachtig. De acties zijn mooi vastgelegd, mooi dat opspattende zand, de mist die in de achtergrond verdwijnt en de goede keuze voor panorama.

De derde foto is bedoeld om chaos in beeld te brengen en dat is goed gelukt. Een mooie geslaagde actiefoto met bewegingsonscherpte bij de gieren en de haarscherpte jakhals.

De vierde foto betreft vier gieren waarbij de interactie tussen de gieren mooi in beeld is gebracht. De ooievaar die het geheel aanschouwt is een mooie toevoeging.

De laatste foto betreft de jakhals en de gieren die wegvliegen. Opgemerkt wordt dat de linker gier net niet geheel in beeld is. Conny geeft aan dat het maken van een actiefoto vanuit een fotohut niet moeilijk is maar het maken van een goede compositie wel. Je bent immers afhankelijk van waar het onderwerp zich bevindt. Normaal gesproken kun je naar voren of achteren lopen zodat je de compositie kunt bijstellen maar dat is niet mogelijk vanuit een fotohut.

Servan

Servan deelt met ons 5 mooie foto’s van de kemphanen die hij tijdens zijn reis door het prachtige Finslapland en Noorwegen heeft genomen. Het eerste beeld is genomen bij Varanger, een schiereiland in het uiterste noorden van Noorwegen. Het is een mooi beeld, met mooie lijnen in de achtergrond. Men vindt de tweede foto van de kemphaan geweldig! Wat een schitterde de tooi!

Daarnaast toont Servan nog een foto van twee kemphanen met beiden een prachtige tooi. Als suggestie wordt meegegeven om de foto iets te kroppen zodat een deel van de achtergrond verdwijnt en de focus komt te liggen op de kemphanen. Servan geeft aan juist de achtergrond te hebben meegenomen vanwege de mooie koperen kleuren in de achtergrond.

Rob

Rob deel met ons drie foto’s van kluten gemaakt in de Flevopolder. De eerste foto met de twee kluten en hun jong wordt als een leuke en grappige foto ervaren. De foto van de vos met de dode kluut in zijn bek vindt men een mooi natuurlijk beeld, één die de serie compleet maakt, een mooi verhalend beeld.

Wiebe

Wiebe heeft dichtbij huis gefotografeerd. Groot voordeel is, dat je niet vroeg hoeft op te staan en dat is natuurlijk wel lekker als je met pensioen bent 😉
De eerst foto is van een kievitsbloem. Wiebe heeft laag bij de grond gefotografeerd waardoor hij dwars door de andere bloemen heen kon fotograferen. Dat geeft een mooi en dromerig beeld. Het beeld heeft een mooie lichtblauwe achtergrond, mooie kleuren en sfeer.

Het tweede beeld is van een klein geaderd witje op een pinksterbloem. Een mooie foto door de zachte achtergrond en de mooie scherptediepte.

De derde foto is van een oranje tipje op een boterbloem (en eens niet op een pinksterbloem). Deze foto is ’s avonds genomen. De mooie kleuren en de zachte achtergrond maken het een mooi beeld. De foto van de kikkerdief is genomen met een 600mm lens in dx stand. De laatste foto is van een kuifeendje bij prachtig avondlicht dat als een kaars op het water schijnt. Een hele mooie foto door het prachtige licht.

Edwin

De foto met de drie “hoorns” zoals Edwin de foto betitelt is genomen in het prachtige natuurgebied de Kennemerduinen. De wisent staat er imposant op, niet alleen doordat de wisent van dichtbij is gefotografeerd maar vooral ook door het lage standpunt.

De tweede foto met de wisenten is prachtig door het licht, het prachtige blauwe oog en het lage standpunt. De achterste wisent zorgt voor extra diepte in de foto waardoor het lijkt of er een hele kudde aanwezig is.

WAUW is de reactie bij de foto van de haas met het mooi licht van de ondergaande zon achter de oren van de haas. Dit is camerabeheersing! De camera zo positioneren dat je het licht van de zonsondergang als tegenlicht kan gebruiken mooi achter de oren van de haas. Ook de glinsteringen in het gras zorgen voor een mooie extra toevoeging.

Edwin sluit af met een krachtig beeld van een boom bij zonsondergang, met de zon als een boos oog erboven. 

Jacco

Jacco is eind januari bij natuurpark de hoge venen geweest. ’s Ochtends vroeg om vier uur vertrokken om het mooie wit besneeuwde landschap te fotograferen. Jacco toont twee foto’s van het witte landschap de hoge venen. Bij de eerste foto wordt opgemerkt dat het mooi is dat de bomen in de achtergrond nog subtiel doorschemeren. De sfeer is mooi, minimalistisch.

Daarnaast heeft Jacco twee mooi foto’s meegenomen van het spectaculaire noorderlicht dat 11 mei in ons land te aanschouwen was. Jacco vond het, net als vele anderen, geweldig om dit te mogen aanschouwen. De tweede foto van het noorderlicht is een echte WAUW foto waarbij de camera naar de hemel is gericht en het noorderlicht er echt uit knalt.

Tim

Tim heeft vier foto’s met ons gedeeld waaronder één met een grauwe vliegenvanger. Een mooi beeld door de mooie kadering, het mooi licht en de achtergrond.

Bij de foto van de meerkoet werd als tip meegegeven de horizon recht te trekken. De laatste foto van de pimpelmees in de sleedoorn die volop in bloei staat is mooi beeld. De foto is rechtsboven wat donker. Een suggestie is om de foto te croppen zodat dit deel wegvalt.

Pauline

Pauline heeft in het mooie Drenthe gefotografeerd. Haar wens was die dag een vos te fotograferen en een zwarte specht, welke zij nog nooit had gezien. En ja hoor, voor het eerst in haar leven heeft zijn de zwarte specht gezien en prachtig weten vast te leggen. De kop van de specht komt er mooi uit door het licht dat op zijn kop schijnt. Een prachtig plaatje!

Daarnaast heeft Pauline zowel een high key foto aangeleverd, waarbij de kleuren van de veren mooi tot uiting komen als een low key foto waarbij de rietstengels een mooie toevoeging zijn. De foto met de meervoudige belichting van de tureluur roept gemengde reacties op. De één vindt het een aparte foto en de ander een mooie foto. Ze sluit haar reeks af met twee foto’s v/d grutto, waarbij de laatste foto een mooie actiemoment is.

Fons

Fons sluit de avond af met een paar mooie foto’s genomen bij het Geestmerambacht. Het beeld van de lepelaar is mooi door het zachte licht en ook de streepjes in het water zijn een mooie toevoeging.

Fons toont twee foto’s van het blauwborstje. De kleuren, lijnen en takjes zorgen voor een mooi beeld. De vierde foto van de tapuit is een prachtige foto door het lage standpunt, de uitsnede en de zachtheid.

De laatste foto is van een reiger die een vis met zijn bek heeft gespiest. De vis is duidelijk te groot voor de reiger.

2024-06-28T21:36:45+02:00