Verslag 12 februari 2008

Home/Nieuws/Verslag 12 februari 2008
Festival werd kort besproken en de algemene strekking was: educatieve karakter was zeer beperkt (lees de leermomenten = waar hebben we wat aan als natuurfotograaf?); prijs pittig voor hetgeen geboden werd (m.n. wat betreft de promotiefilm van Zweden) hopelijk was die presentatie kosteloos of bracht misschien geld op. Laatste lezing van die mevrouw uit New Zeeland duurde te lang (50 % van het aantal plaatjes had volstaan).
Aanwezig: 20 personen
Verplicht werk: Niels, Jan-Hendrik en Joke.

Niels liet 15 beelden zien en dat begon met een Smient: echt een plaatje zonder meerwaarde (Registratie). Beetje centraal in beeld; tweede plaatje van een paartje smienten vonden we beter. Mooiste is om wat van het gedrag te laten zien.
Boomvalk mooi in beeld gebracht. Jonge Zwanen: onscherpte in de voorgrond niet storend.
Na een paar knollen (Konics) kwamen we terecht bij een aantal dagvlinders; het Boomblauwtje vonden we spannender => roltong uit.
Luchten: eerste plaat erg vlak, de lange belichte stenen vond een ieder erg mooi. Tot slot mooie rode lucht. Al met al leuke beelden van Niels met voldoende variatie.

Jan Hendrik: het eerste beeld dat J.H. liet zien raakten we niet van overstuur: een overbelichte lucht met een boom. De Ooievaars waren al beter en de Lepelaar stal de show. Het blijkt dat je (soms) met de nikon 80-400 ook nog leuke scherpe beelden kunt maken. Doorvallende lichten (met tegenlicht) in het bos vonden we sterk, sterker dan met opvallend licht. J.H. was ook nog bezig met een molenproject. Door de diverse jaargetijden heen de molen in spiegelbeeld vanaf precies hetzelfde standpunt fotograferen doet het goed. Mooie Hollandse plaatjes. Opm. de onderste wiek los van de ondergrond? Project loopt nog enkele jaren door en JH komt later nog met meer beelden.

Joke begon met een Staartmees op (uiteraard) een conifeer. Staand beeld was mogelijk sterker geweest. Blad op schors: Ton Tuinman vond dit een pracht beeld waar hij erg van houdt. Joke had wat meer kleur verwacht in het beeld, maar de Optoma liet ze niet zien. Daarna een (juveniele) Zwarte Roodstaart, strand met plasje en via een ijspatroon kwamen we bij een slapende Drieteenstandloper. Het lijkt er op dat diverse clubleden zich storten op deze kleine standloper in de hoop op eeuwige roem. De vechtende Grote Mantelmeeuw waren ook mooie actiebeelden. Joke heeft soms een nachtelijk uitgangsleven om nachtvlinder te lokken op een laken, dan niet op te prikken, maar op de plaat te zetten en dat is haar wel toevertrouwd. Zo konden we genieten van de Geoogde Bandspanner) op een berk. Met haar flegmatieke attitude weet ze op het juiste moment af te drukken. Met name de Ringmussen op een oude boomstam vond ik zelf een prachtige plaat. En Joke beschikt zonder het soms zelf te beseffen over een enorme humor te beschikken. Op de vraag van de scribent: “Heb je deze genomen met de 500/4 antwoordde ze: “Nee, hij is volgens mij precies 500 mm!!???? Het blijkt dat Joke de beschikking heeft over een Canon 500/4,5.

Dick had wat vrij werk mee. Fraai was het Nonnetje en dat zijn schuwe vogels en moeilijk goed te belichten. Copulerende nonnen moeten nog zeldzamer zijn. Dick had ook nog een Paddestoel mee en een Knobbelzwaan die zich erg uitsloofde. Fraai beeld derhalve. Ook de Libel was mooi in beeld gezet met een rustige achtergrond en dat zien we graag bij dit soort beelden, wat zeg ik: het is een vereiste! Vrouwtje Tova (of juv.) wil nog wel eens lukken op zoek naar een muisje. Man lijkt veel schuwer.
Tot slot liet Olaf een drieluik zien op canvas (Canvas company). Het stond prachtig boven de bank in huize Oudendijk. Voor 100 euro heb je een sieraard in huis.
Verslag opgetekend door otte
2017-05-18T21:48:24+02:00