Verslag 12 januari 2010

Home/Nieuws/Verslag 12 januari 2010

 

Wiebe opent de avond met eerst wat huishoudelijke mededelingen, zoals alle dingen die er staan te gebeuren in dit jubileumjaar.

 

Daarna komt als eerste met verplicht werk Marc aan bod. De openingsfoto is een portret van een Oehoe, met een sterke indringende blik. Er zou voor de impact nog iets van de bovenzijde van de foto kunnen worden geknipt. Hierna zien we een Pieper op een tak, met een vrij neutraal gekleurde achtergrond, genomen in het duin bij Egmond. Het beeld zou meer naar rechts kunnen, zodat aan de zijde waar de blik heen gaat meer ruimte ontstaat. Op de 3e foto zien we een IJsvogel, genomen bij het alom bekende Boetje van Ome Kees. Het gaat om een horizontaal geschoten foto, die als verticaal is uitgekropt, waardoor duidelijk de kwaliteit is achteruitgegaan. Een fraaie plaat van een Ransuil onder een zachtgroen bladerdak zien we op de foto hierna, het is een mooi rustig en zacht beeld. Op de 5e plaat een Roodborst, wederom genomen in het duin, ook met een sterke crop, waardoor de kwaliteit minder is geworden. Er ontstaat even een discussie over het croppen an sich. Het jong van de Ransuil met een boze blik zien we hierna in een portret. Doordat de bek open is, is het beeld spannender dan waneer dit niet zo zou zijn. De opvolgende plaat is weer een fraaie waar we een Haas zien die nat is van de ochtenddauw, kijkend langs de rand van een weiland.  Door het gebruik van licht en ruimte wordt deze foto goed ontvangen. Na deze foto gaat Marc over op zijn specialisatie, onderwater fotografie. Een Porseleinkrab, zeer groot in beeld, is volgens een aantal leden een beetje te ‘krab’ ingekaderd. Het is wel een foto waarbij je niet ziet dat deze onder water is genomen. Hierna een duikfoto in de Vinkeveense Plassen, waarop een Duiker kijkt naar een zeer jonge snoek. Leuk om te zien hoe klein zo’n snoekje dan is, in verhouding tot de Duiker. Hierna een flinke Meerval, helemaal in beeld. Marc heeft met 10 duiken, pas één maal het beest op de plaat kunnen zetten. Na deze Meerval gaan we naar wat warmer water in Egypte, waar we twee Pijlstaartroggen zien, die synchroon achter elkaar zwemmen. Alleen jammer dat de staart van het laatste exemplaar er niet helemaal op staat. Ook in Egypte zien we een school dolfijnen waarbij Olaf zo vrij is geweest een half exemplaar aan de rand van de foto weg te gummen. Hierdoor werd de hele compositie iets sterker. Hierop volgt een portret van een Vleermuisvis. Tussen de rotsen zien we dan een Schorpioenvis, een beestje waarvan je bij lichamelijk contact wel wat irritatie kan oplopen. Een beest, de Hengelaarvis, staat op de volgende foto, een mooie plaat van een lelijk beest als afsluiting van het werk van Marc.

Wiebe begint zijn verplicht werk serie met een mooie foto van 4 Porseleinzwammen, met een donkere achtergrond. Hierdoor lijkt het alsof de 4 zwammen los in de ruimte zweven. Wiebe gebruikte hier 2 stops belichtingscorrectie, om het wit van de zwammen niet uit te laten bleken. De Luzernevlinder zien we hierna op een bloem, een fraai rustig plaatje. Op de 3e foto een tandem van twee niet nader genoemde libellen, genomen in de eigen achtertuin. Wiebe gebruikte hier een 180mm lens. Het volgende onderwerp was een compositie van twee Duinviooltjes, synchroon achter elkaar, wat een leuke herhaling was. Hier zagen we een Parelmoervlinder op een orchis: door gebruik van een lang brandpunt had deze plaat een mooie rustige achtergrond. Nog een vlinder vanaf de rug gezien in een diagonale lijn was de volgende foto, dit is volgens Wiebe de beste uit de serie. Om bij de vliegende beestjes te blijven: de Dambordvlinders van de volgende foto waren ook genomen in Wiebe’s achter tuin, van z’n tent dit keer. De plaat hierna was van een Schorpioenvlieg, mooi rekening gehouden met de kijkrichting. Na deze foto een grote libel, op een lichte steen. Hier zagen we de schaduw van de lijnen in de vleugels terug op de steen, een leuk effect!. Hierna een landschap aan de Afsluitdijk, met een ondergaande zon. De foto heeft een leuk gebruik van lijnen voor de compositie. Wiebe bleef nog even in de landschappen, want de volgende foto was van een lange bomenrij, tegen een witten sneeuwwereld. De foto is mooi mystiek, door de opkomende mist aan het einde van de bomenrij. Ook in een sneeuwlandschap: de foto van een solitaire boom en sloot in een weiland. Hierna zien we een Zandloopkever duo, nog een stelletje van afgelopen zomer. Als afsluiting een Salie met tegenlicht, waardoor het een mooi romantisch tintje krijgt. Er ontstaat een discussie over nabewerken, doordat deze foto nogal wat ruis laat zien.

Na de pauze nog de vergeten introductie van Marinko, die mee is als gast van Otte.

Vrij werk van Fred:

Een Buizerd op hek in polderlandschap in Eemnes met kerk op de achtergrond. Fred dacht “ik neem ‘em”. Leuke diagonaal door sloot dwars in beeld en kerktoren half uit de mist. Als tweede foto een Goudvink, wel erg dicht in beeld. Iedereen is het er over eens dat het beeld wel erg krap is gekaderd. Hierna een IJsvogel op muur bij gemaal kijkend naar water beneden. Leuk verhaal over ’takkelijers’ die allerlei takken in het water zetten voor een compositie. Hierna een winterplaatje van Kramsvogel in struik, mooie kleur met oranje bessen, sneeuw en bruin van vogel. Beetje druk in compositie, maar niet anders te doen. Dan een Pimpelmees in struik, met sneeuw op takken. Erg donker in beeld, door slechte licht van die dag. Volgende plaat is paar maanden eerder met ook pimpelmees, meer licht, minder fraaie plaat. De volgende foto is van een Torenvalk op paal, ook in Eemnes. Mooi kijkend naar camera. Rustig zacht licht met lichte achtergrond. Discussie over rechtzetten van paal. Hierna een erg mooi landschap bij avondlicht in sneeuw. Leuke mistvorming voor een spannend effect, kleine vignettering door vermoedelijk zonnekap.

Vrij werk van Otte:

Een Ringmus op fruitboom, beestje heeft staart achter de tak verstopt. Op dezelfde boom een dikke Houtduif, past dan niet geheel in beeld waneer je in je hutje zit, je knipt dan echter toch maar. Hierna een Vink op zelfde tak, nu wel met staart. Dan een prentje uit het Robbenoordbos, een IJsvogel aan het jagen bij stromend water tussen de rotsblokken. Op volgende plaat zelfde beestje op tak, minder spannend. En hierna één met garnaal in bek in opvolgende plaat. Allemaal vanuit auto geplaat. Dan een Waterral, vrij dicht in beeld voor een goed portret. Hierna een Witgatje op zand/ijs lopend, zoekend naar eten. Op de volgende foto een witte Buizerd in Gaasterland, in boom. Mooi licht, maar helaas achter tak. Zo zonde! Wiebe zou hem niet gemaakt hebben,  Otte wel, zo op de woensdag voor de Kerst. Op de volgende plaat past hij niet meer in beeld, wanneer hij op het hapje afkomt. Nog meer plaatjes uit dezelfde serie. En als laatste ook nog 2 filmpjes gemaakt met de 7D.

 

Vrij werk van Dini:

Als eerste laat Dini ons zien een Aalscholver in vlucht, vrij klein in beeld. Erg veel loze ruimte er omheen en ietwat donker. Hierna een Zilverreiger aan de sloot, met stoere kuif omhoog. Als 3e foto een Landschapje met molen en veel sneeuw, lichte mist maakt het extra spannend. Geschoten op 70mm op ISO 1000! Hierna een Pimpelmees op mezenbol, met als afsluiter Haas in sneeuw, beetje krap gekaderd en donker.

Vrij werk van Lidi:

Als opening een foto van sneeuw op een tak, close-up, ietwat rommelig. Hierna twee Meeuwen op ijsvloer met kijkrichting dezelfde kant op. Scherpte zit op verkeerde vogel in beeld, voorste beest is onscherp, waardoor het niet echt klopt. Dan volgt een foto van een Merel, ietwat te groot in beeld. Er ontstaat een discussie over het zwarte onderwerp tegen de witte achtergrond, waardoor er nu te weinig doortekening zit in veren van merel. Olaf vertelt dat door iets te plussen de doortekening beter wordt. Daarna volgt een plaat van het Geestmerambacht: riet, bruggetje, rijp, een sfeerplaatje. Daarna een Plantje met sneeuw in tegenlicht, met op de achtergrond een herhalend beeld. Helaas lopen ze net in elkaar over.

Vrij werk Johan:

Als openingsplaat 2 Zwanen in beeld, geer en goor volgens Olaf, doordat ze nogal viezig zijn. Helaas loopt de sloot leeg door het schuine beeld. Daarna een humoristisch plaatje met Houtduif, waarbij duif erg ‘olijk’ kijkt tussen gras vandaan. Gevolgd door Brilduikers met baltsgedrag, helaas tegen elkaar aan, waardoor het een beetje een zoekplaatje wordt; tweede plaatje vol met ranzigheid. Dan een herfstplaatje met spinnenweb en Fluitenkruid als afsluiter.

Vrij werk van Thijs:

De 1e is een plaat van de Biesbosch, een landschapje met reiger, mooi sfeerplaatje. Daarna een Zilvermeeuw tegen sneeuwachtergrond. Verder in Photoshop uitgemaskerd. Dan een Vliegenzwam, gemaakt tijdens paddestoelen excursie. Dan een Vos lekker kijkend naar camera, lekker strakke plaat! En als afsluiter van de avond: twee Zwanen in vlucht , lekker ruim beeld met zwanen klein in beeld op de juiste plek.

 

Verslag door Jacco

 

2017-05-18T21:48:23+02:00