Verslag 12 januari 2021

Home/Nieuws/Verslagen/Verslag 12 januari 2021

Door perikelen met onze zoom verbinding sloten wij pas aan na de speech/mededelingen van Wiebe. Dus dat zullen we in een volgende nieuwsbrief vast nog wel lezen.

Vrij werk

Nancy

 • 1e foto: Nancy heeft de eer om het nieuw seizoen te openen en dat doet zij met twee edelherten die liggen te rusten in een weitje. Diverse opbouwende tips passeerden de revue, waaronder de boom rechtsachter in het beeld vraagt veel aandacht dus die zou er nog af mogen. Nancy gaf aan dat ze de mist, die oorspronkelijk in de foto zat, eruit gehaald heeft. Maar juist mist kan een sfeertje creëren wat de foto spannender zou maken vond men. Persoonlijk vind ik het jammer dat het oor van de hinde aan de neus van het hert vast zit.
 • 2e foto: Een parkiet in de tuin op een waslijn sprak niet zo erg aan mede ook omdat de staart er half afgesneden was. Op een tak met staart zou mooier geweest zijn was de conclusie.
 • 3e foto: Een Amaryllis in het hart gefotografeerd waarbij de meeldraden en stamper mooi in beeld zijn gebracht. De scherpte was ok, een andere uitsnede zou het beeld nog wat spannender kunnen maken en met doordrukken/tegenhouden zouden de lichte delen van de bloem, de meeldraden en stamper aangepast kunnen worden.

Jacco

 • 1e foto: Een veertje in warm licht gefotografeerd. Algemeen vond men de scherpte aan de bovenkant van het veertje net niet genoeg maar dat is te verhelpen met het uitsnijden van de foto. Stukje van de linkerkant eraf was ook een opmerking die genoemd werd.
 • 2e foto: Zeewier op het strand. Scherpte is prima maar de compositie werd aan getwijfeld. Lager standpunt innemen of juist helemaal van bovenaf fotograferen waren de opmerkingen. Ook omzetten naar zwart/wit was een tip. Alleen heb je dan de mooie warme kleur niet meer in de foto vindt ondergetekende.
 • 3e foto: Vliegenzwam. Prachtig beeld met mooie pastelkleuren en prima compositie. Niks meer aan doen!!

Jan-Willem

 • 1e foto: Sneeuwgors. Scherp en mooi laag standpunt. Fraai in beeld gebracht. Enige minpuntje was het takje links achter de vogel die de meesten weggehaald zouden hebben.
 • 2e foto: Velduil op paal. In Friesland gefotografeerd waar Jan-Willem (en hij niet alleen) meerdere keren op af is gegaan. Het resultaat van vaker gaan is natuurlijk dat je meerdere kansen hebt om met een mooie plaat thuis te komen. En een mooie plaat is het geworden. Prachtig die gele ogen die in de verder bruine vogel en achtergrond kleuren mooi uitkomen. Kortom fraai beeld!
 • 3e foto: Twee bosuilen in een boomholte. Niet helemaal kunnen fotograferen zoals hij dat zelf zou willen vond ook Jan-Willem. Linkerdeel van de foto is een groot vlak met takken erin die de aandacht trekken en ook rechts zit een storende tak. Jammer. Edwin gaf nog een goede tip door te zeggen dat Jan-Willem er nog eens naar terug moet als er blad aan de bomen zit en dan dit blad te gebruiken om een doorkijkje te creëren.

Ed

 • 1e foto: Drie Grote Zilverreigers. Ed heeft de hele cyclus van vogel zittend op een tak tot het wegvliegen in één beeld weten te vangen. Dus alle drie de vogels in een andere pose weten te vangen in één beeld. Mooi gedaan Ed.
 • 2e foto: Palendorp Petten.
 • Ed heeft ook in deze foto drie fenomenen in het beeld kunnen vangen. Het palendorp met Zeevonk in een golf en meteoor Neowise alles in één fraai beeld. Prachtig resultaat.
 • 3e foto: Zwanenbloem met vlieg. Mooie compositie en kleursetting. Ook de kleurtjes in de achtergrond werken goed mee om de foto als geheel sfeervol te maken.

 

Edwin

 • 1e foto: Een toch wel zeer apart moment van een bever op de walkant die een pruim uit een pruimenboom steelt. Mooi actiefoto en compositie.
 • 2e foto: Twee aalscholvers in silhouet met ondergaande zon. Fraaie compositie en weerspiegeling van de palen waarop de vogels zitten. Heerlijk sfeervol beeld!
 • 3e foto: Geestmerambacht. Mooi landschappelijk beeld met fraaie wolkenlucht in zonsondergang kleuren waarbij de vooral de strepen van de wolken aan de rechterkant van het beeld opvallen door hun vorm. Kortom een prachtig beeld.

Wiebe

 • 1e foto: Lepelaar in tegenlicht waarvoor hij een eind om is gelopen om de vogel op deze manier te kunnen fotograferen. Leuk sfeervol beeld.
 • 2e foto: Nachtzwaluw. Door de lange sluitertijd en de vogel die net op het moment dat Wiebe afdrukte weg ging vliegen ontstonden de contouren om de vogel heen. Sommigen vonden dit mooi anderen weer niet, meningen dus verdeeld. Had wat ruimer in beeld gemogen was de algemene opmerking.
 • 3e foto: Velduil. Ook Wiebe was achter de velduilen in Friesland aangegaan en heeft er een leuk beeld aan overgehouden. Algemeen vond men dat het paaltje rechts in de foto wel goed meedoet in de compositie en er dus op moet blijven. Er zou recht zelfs iets meer ruimte mogen zijn. Het groene randje boven in het beeld maf er nog afgecropt worden, verder een mooi beeld.

Johan

Johan heeft één foto meegebracht waar hij graag commentaar op wil hebben. Een herfstblad in ontbindende staat. Er waren verschillende meningen over kleur of zwart/wit. Persoonlijk prefereer ik de kleuren versie maar zoals altijd smaken verschillen! Compositie werd wel mooi gevonden hier en daar nog iets eraf maar over het algemeen was men positief over de foto.

Lidi

 • 1e foto: Weerspiegeling. Leuk beeld van verkeerslichten en omgeving licht op water waarvan de onderkant nog wel wat af mag is de algemene mening. Verder een leuke plaat.
 • 2e foto: Ruziënde Koeten. Achtergrond mag wat lichter en de linker afgesneden koet had wat meer van in beeld gemogen. Actie geeft wel weer hoe er al in de winter ruzie is over voedsel en broedplekken.
 • 3e foto: Een egel in de tuin. Lidi heeft de egel met een beetje voer gelokt en met een schijnwerper verlicht en zo een mooi beeld kunnen maken. Goed van scherpte en kleur. Kortom goed gedaan.
 • 4e foto: Kwikstaart op tulpenveld. Vogel zelf had scherper gekund en staande uitsnede wordt niet zo mooi gevonden. Liggend beter vindt men. Dit voorjaar weer nieuwe kans!!
 • 5e foto: Rammelende hazen. Nu al in januari heeft Lidi niet eerder meegemaakt, maar is meestal zo vroeg hoor, als de winter niet te streng is. Actie is leuk maar de twee buitenste hazen zitten aan de kant vast wat niet erg gewaardeerd wordt. Ook hiervoor geldt dat je er nu nog voor op uit kunt!!

Na het thuisproosten werd de vergadering afgesloten.

Verslag: Dick Hoogenboom.

2021-01-16T10:28:42+02:00