Verslag 13 april 2021

Home/Nieuws/Verslagen/Verslag 13 april 2021

Avondcoördinator: Edwin
Verslag: Nancy

Wiebe opent de digitale avond.
Er waren een paar afmeldingen. Ook wordt er contact gemaakt met Mirjam over een eventuele voorjaarsexcursie.
Daarna heeft Olaf ons een filmpje laten zien van witte reigers in de karper- vijver. Deze slapen in de bomen. Bij het vallen van de avond komen ze terug van het fourageren en brengen dan hier de nacht door. Je zag ook mooie vliegende reigers met prachtige uitslaande vleugels, heel sierlijk. Iedereen vond het er leuk uitzien, zelf was hij nog niet helemaal tevreden over de overgangen.

VERPLICHT WERK VAN OLAF

 • Een mooie boom welke vlak bij een plasje staat in de omgeving van de zilverreigers. Deze geeft een mooie weerspiegeling in het water, de rommeltjes van grasjes daarin waren wel een toevoeging. Bewust standpunt gekozen i.v.m. de paaltjes.
 • Doodaartje rennend over het water, de meerkoet kijkt toe. Met een iets lagere sluitertijd kreeg je mooi gekleurd water door het late licht. Misschien iets van de onderkant weg laten zodat je meer de nadruk legt op de doodaard.
 • Zelfde setting met een aalscholver, springend uit het water. Leuk met de spetters. Misschien iets meer ruimte aan de rechterkant.
 • Mooie aalscholver die op een paaltje probeert te gaan zitten. Prachtig met die uitslaande vleugels.
 • Twee aalscholvers zittend op twee takken die uitsteken uit het water.
 • Slobeend, mannetje met mooie kleuren.
 • Bosanemoontje. Heel lief met zachte kleuren. Aan de linkerkant zou misschien een stukje af kunnen.

VERPLICHT WERK VAN RUUD

 • Enkhuizen met de Compagnie Haven. Deze heeft hij met een drone gemaakt. Een mooi winters plaatje maar al de jachten stoorden een beetje.
 • Mooie plaat gemaakt met de 100-400 mm lens van drie ijsfiguurtjes met spiegeling.
 • IJsschotsen met kleine details. Iets dieper erop in gaan was misschien beter geweest.
 • Twee mooie futen.
 • Leuke actie van badende fuut.
 • Vergankelijkheid van een dode meeuw op het strand. Niet ieders liefhebberij maar toch een leuke plaat. Met een blauwe lucht erbij werd deze misschien nog sterker.
 • Omgezette foto in zwart-wit van een dood konijn in een boom. Heel vreemd. Het roept vraagtekens op, hoe komt het daar.

Na het verplichte werk werden een paar thema’s besproken. Deze gingen over stockbureaus, fotowedstrijden en lightroom.

Menno vroeg zich af, wat ga ik doen met mijn foto’s. Ik ga eens proberen om ze bij een stockbureau te plaatsen. Het was erg bewerkelijk maar is toch gelukt. Er worden daarop foto’s verkocht waar een aantal mensen van kunnen leven. Momenteel valt er niet veel meer in te verdienen. Iedereen kan tegenwoordig foto’s maken en inleveren. Ook worden er foto’s geplaatst die je als fotograaf niet zou plaatsen.

Fotowedstrijden worden ook steeds moeilijker. Je moet tegenwoordig speciale foto’s inleveren waarvan jezelf denkt dat het erg bijzonder is. Met de digitale toestellen kan iedereen mooie platen maken en daar moet je boven uit. Wiebe sluit deze gesprekken af en we gaan naar het volgende thema Lightroom.

Olaf gaat zijn beeld delen met de leden en zal ons iets vertellen over lighroom. Hierin kan je een gradueel filter toevoegen en lijnen plaatsen verder door met een pipetje te klikken kan je bv. de lucht bewerken. Je kan met een ander filter ook de kleur aanzetten. Er is nog een foto met een molentje waar je meer kleur in kan brengen met b.v. een masker. De onderbelichte ijsvogel kan je door met schuifjes te spelen iets beter maken en door stukjes te selecteren kan je ook de kleuren bewerken.

Wanneer je op een oog van bv. een sperwer gaat inzoomen met een radiaal filter en daarna omkeren kan je de kleur beïnvloeden.

Om een glansje in het oog van een roodborstje te krijgen, ga je met het radiaal filter het oog selecteren en daarna iets aanzetten. Je kan van alles proberen maar kan altijd terug naar hoe het was. Lightroom is een programma waar je heel veel mee kunt doen. Wanneer er leden zijn die er behoefte aan hebben kunnen wij dit in het najaar misschien nog een keer herhalen.

Wiebe sluit de avond om 10.15 uur af na eerst Menno, Edwin en Olaf te bedanken voor hun inzet van deze avond.

Tot de volgende avond in mei.

2021-05-12T21:03:57+02:00