Verslag 13 oktober 2009

Home/Nieuws/Verslag 13 oktober 2009

Deelnemers: 23 personen (6 dames, 17 heren)

 

Welkom/opening door Wiebe:

 

  • Jan Hendrik heeft aan Wiebe aangegeven dat hij de functie “avond coördinator” niet goed kan invullen. Wiebe vraagt dan ook om een vervanger binnen de aanwezigen. Niemand biedt zich in eerste instantie aan. Aan het eind van de avond meldt Olaf zich als vrijwilliger.
  • De paddenstoelenexcursie was geslaagd: mooi weer, leuk gebied. Het bleek voor enkele leden moeilijk te vinden. Deze leden hebben zich op eigen initiatief ook goed vermaakt. Er wordt een voorstel gedaan om alle 06 nummers te registreren om dit soort zaken te kunnen voorkomen.
  • Jasper Doest (onze gastspreker) is verhinderd op 24 november. Ons tegenvoorstel is 27 november of de maandag daarop volgend. Wiebe zal dit met Jasper afstemmen.
  • De jubileum commissie is druk bezig zich voor te bereiden. Er wordt gekeken of er gebruik gemaakt kan worden van een subsidie regeling.

 

Er zijn vanavond 3 personen met verplicht werk: Edwin, Rob en Lidi.

 


Edwin:

Edwin begon zijn serie met werk uit een excursie in Duitsland. Hij opende met een Schreeuwarend (alle geleerden zijn het nog niet helemaal eens of het een schreeuwarend is), gevolgd door een Ree in zeer mooi licht en een opvallende voorgrond van paardenbloempluizen.

Verder toonde hij foto’s van Spreeuwen in hard licht, Boerenzwaluwen aan het water in zacht licht en een Hagedis met een zeer kleine DOF (macro 100mm; F5,6)

De serie werd opgevolgd met enkele foto’s uit Zuid Duitsland in de zomer. (Saksische Schweiz) o.a. een dode boom en enkele foto’s van berglandschappen. Bij de meeste van deze foto’s is gebruik gemaakt van een grijsverloop filter. Er werd nog een foto van een Juffer getoond waarover een discussie ontstond over de 1/3 regel, gevolgd door een foto van een vrouwtje Tijgerspin in een karakteristiek web van de spin.

De serie werd afgesloten met enkele zeer mooie foto’s van een Fuut. Waarbij een foto met een “spetterende” Fuut als zeer uitzonderlijk mooi werd getypeerd.

De allerlaatste foto was een foto van een edelhert in mooi licht wat op zijn kop scheen.


Rob:

Rob nam ons mee naar zijn vakantie in Noorwegen. Hij begon met enkele typische Noorse landschapsfoto’s die ’s nachts genomen waren met zon!! (Midzomernachtzon). Leuk om de sfeer en de warme kleuren te zien. Hij wisselde dit af met enkele foto’s van de zee en bergen en zelfs een zeer mooie foto van bergen met sneeuwvelden.

Hierna toonde hij ons foto’s van een jong vosje (vertederend mooi) dat zeer dichtbij kwam.

Ook een Bonte vliegenvanger en een Noorse Vink werden ons getoond. Grappig aan de foto met Vink is dat deze beeldvullend genomen is met een 40mm lens.

Verder kwamen nog foto’s voorbij met een Kramsvogel met bes in de snavel, een foeragerende Bontbekplevier met zager( soort pier), een Zilverreiger en een Meeuw die al vliegend lopende bewegingen net boven het water maakte.

Een mooie brede serie die ons veel kijkplezier gaf.


Lidi:

Lidi mocht de serie met verplicht werk afsluiten. Zij deed dat met een zeer afwisselende serie die regelmatig kunstzinnige trekjes en benadering vertoonde. Lidi houdt er van om af te wijken van het standaard fotoformaat.

Zo toonde zij foto’s van 2 vliegende kokmeeuwen, Kraanvogels die van zeer dichtbij genomen waren. Een van deze Kraanvogels oogstte zeer veel waardering bij de aanwezigen.

Er kwamen foto’s voorbij van “de Putten”, van uilen vliegend als ook met een portretje. Spreeuwen in tegenlicht. Een prachtige foto van een heel klein rupsje op een blad, slak op een tak, een Kruisspin die door zijn kleuren wegviel tegen de bloem waar hij op zat.

De afsluiter was een foto van Karikara happend naar een veer. Deze foto heeft een prijs gewonnen.

Tijdens de presentatie ontstond er een discussie over het ontstaan van artefacten als gevolg van JPEG compressie. Olaf kon ons goed duidelijk maken wat de oorzaak is van dit fenomeen.

Na de pauze was er ruimte voor enkele vrije inzendingen.


Dick begon hierbij met de presentatie van enkele zeer mooie macro foto’s, die hij op zijn zeer herkenbare manier “uit de hand en zeer scherp” presenteerde.

Zo kwam er de Weidebeekjuffer, een Groot geaderd witje, Rotsvlinder, een Beervlinder (Witte Tijger), een kikker in een mooie sfeer verhogende rode omgeving en een Huiszwaluw op nest voorbij. Zoals we gewend zijn van Dick: een serie van hoog niveau die op een door hem kenmerkende zeer nuchtere manier gepresenteerd werd.

Dick werd opgevolgd door Hans.


Hans liet een leuke serie zien met enkele landschapsfoto’s en macrofoto’s. Leuk hierbij te vermelden is dat alle foto’s gemaakt zijn met een compact camera (Panasonic Fz50). Hiermee is met behulp een voorzetlens (2x) mooie macrofoto’s te maken. Het resultaat deed zeker niet onder ten opzichte van een spiegelreflex camera. Er kwamen foto’s voorbij van het fotoweekend onder andere het boomkikkertje op een venijnige braamtak, een sprinkhaan in het gras (deze miste zijn antennes op de foto en miste wat scherpte) een orenkruiper met waterdruppels die zeer mooi is, 2 lieveheersbeestjes in een spannende houding en een Weidebeekjuffer.

Een zeer verassende serie die veel lof oogstte bij de aanwezigen.


Olaf verraste ons met een mooie serie waarbij de eerste een typisch Hollands beeld gaf van een Molen in de mist. Deze foto werd gevolgd door foto’s van een spin in web met druppels. Een grappige foto was een foto met een landschap met koeien als silhouet. De spiegeling in het water en de lucht had zeer mooie kleuren. Als klap op de vuurpijl sloot Olaf af met twee unieke foto’s van een jagende Visarend, waarbij de Arend een vis in zijn poten hield. Een unieke ervaring, die prachtig is vastgelegd. Een kans waar menig fotograaf alleen maar van kan dromen.


Otte nam ons mee naar twee foto’s van een klaproos. De eerste in tegenlicht, de tweede met het licht mee. Leuk en leerzaam is het om de verschillen te zien. De tegenlicht foto werd als mooiste ervaren. Hierna presenteerde Otte enkele foto’s van een Tijgerspin in zijn natuurlijke omgeving. Leuk was de leerzame uitleg van Otte over o.a. het speciale nest dat de Tijgerspin maakt. Otte sloot af met een prachtige foto van een spin in een web van dauwdruppels.

 


Fred mocht de avond afsluiten. Dat deed hij met een zeer fraaie serie van verschillende vogels, vooraf gegaan aan een foto van twee Icarusblauwtjes. De meeste van de vogelfoto’s zijn gemaakt van achter een camouflagescherm. Fred presenteerde ons de IJsvogel, Morinelplevier, de Staartmees en de Vuurgoudhaan. Met name de Vuurgoudhaan was prachtig,

Leuk om te zien was dat alle foto’s in een fraaie omgeving en op zeer mooie takken gemaakt waren.

De serie had een professionele uitstraling.

Het was weer een zeer leerzame en gezellige avond.

mvg,

Edward

 

2017-05-18T21:48:23+02:00