Verslag 22 november 2022

Home/Nieuws/Verslagen/Verslag 22 november 2022

Omdat onze technische man Jacco er niet was was het Olaf die de taken van de beelden opzich nam en de avond coordineerde. 

Zoals we elke avond beginnen we met de foto van Mondriaan.
Een prachtige artiestieke foto. Met allerlei vakjes in allerlei kleuren.

Verplicht werk

Johan

Johan Reus mocht de spits afbijten vandaag en volgens betrouwbare bron was Johan een beetje zenuwachtig. Maar daar was niets van te merken.

 1. De eerste foto was een : Een gaai op een tak. Deze was gemaakt op vakantie in Spanje. Opvallend mooi licht op de bladeren.Een borduurwerk van de staart en een goede compositie. Twijvels over of er rechts wat eraf moest en de bladeren kon iets onscherp gemaakt worden.
 2. Poetsende Zilver Reiger. Een prachtige pose met zijn kop onderste boven. En prachtig licht door de vleugels heen. Waardoor zijn kop weer in de schaduw zat. 
Een klein advies dat hij aan de rechterkant krap is, klein stukje erbij.
 3. Een Raw foto van 2 snuffelende Beverratjes. Keurige uitsnede om de einde van de staart eraf te halen zodat de rommelige paatjes weg te werken. Een geslaagde bewerking.
En er is altijd een discusie over de foto over het grassprietje op de voorgrond die dwars ligt nu wel of niet weg gepoest moet worden. Maar ik vind dat dat is de natuur. 😉
 4. Kleine Parelmoer vlinder met mieren op de bloemen. Herhaling van bloemen is mooi. Het addvies van Olaf is om de vlinder nog lager op de foto te nemen waardoor de vleugel meer zichtbaar word. En een klein beetje kleur verzadigen.
 5. Zwijn in het bos. Een pracht beestje die je op de foto hebt gezet. Mooi maar als je iets meer naar links had gestaan was hij vrij van de boom gekomen. Maar als je nu een klein stukje van de bom afhaald en de foto horizontaal spiegelt dan krijg je een pracht plaat en kijk je zo de foto van links naar rechts de Zwijn in.
 6. Steenbokken op de trap bij Klooster. Een lastige foto want de steenbokken rennen weg. De trap die er op staat leid te veel af is een opmerking. En misschien de sugestie van Hans om de bovenste bok eraf te halen en is het een mooie plaat. Of omzetten in zwart/wit ? Johan kijk maar wat je doet.
 7. Etende Steenbokken in het laatste licht. Misschien had je deze lager kunnen nemen. Maar dat kon niet.
De foto is een mooie plaat voor in de serie. Verder weinig op aan te merken.
 8. Dikbillen Koeien in de wei met koereigers. De ervaring zoals je ziet. De tip als je toch eeen struik in het beeld heb even zo positie zetten dat de hoogspanningspaal erachter komt. Deze trekt nu te veel de aandacht. Een panorama ervan maken is een optie Landscape ! Dan kan je makkelijk de paal nog wegshoppen.
 9. Koereiger met Koe portret. De vliegen tussen de dieren in is mooie toevoeging. Geeft mooi effect. Helaas mist de scherpte op de kop van de koereiger.
 10. Zonnebadende Purperreiger. Een prachtige houding van de reiger. Misschien iets donkerder maken/ meer contrast.

Klap klap klap.

Monique

De tweede fotograaf voor verplicht werk was Monique Mast.
De eerste keer verplicht werk.

 1. Vliegende vale gier. Hoewel deze gier in de dierentuin gemaakt was kon je dat niet er van afzien. Want dat was de bedoeling en dat is goed gelukt. Een prachtige vlieghouding. En als tip nog even wat dingen weg poesten. De sensorvlekje en onderaan zoals Wiebe dat zegt : het friemel struikje.
 2. Wespennest in het natuurgebied het Zwanenwater. Een prachtige Pareidolia. Een bijzondere open nest van de Hoornaar die op een gezicht lijkt. Goed gezien een mooie plaat.
 3. Mist in de bergen op Tenerife. De mist maakt het spannende plaat. Het advies er zit meer in de foto dus de donkere delen is donkerder maken en lichter licht.
 4. Sneeuwlandschap op IJsland. Net een Starwars plaat. Het advies was onderkant een stuk eraf zodat de bult minder opvalt. En iets van de lucht eraf. En meer contrast.
Wat bleek plop
 5. SimsalaBim de volgende foto was dat in eens gelukt.
Een snelle leerling die Monique was het was een topplaat geworden.
 6. Sneeuw met de mist. Een mooie doorkijkje zo. Ook voor deze plaat iets meer structuur en contrast. Er zit meer in de foto. En sneeuw iets witter maken.
 7. Sterrenhemel met een uitkijkhuisje. Helaas mist deze foto scherpte. En dat is jammer wat het ziet er prachtig uit. Om scherp te stellen in het donker zet je hem op oneinig en dan ee hel klein tikje terug.
 8. Pimpelmees in bad. De mooie houding van de Mees in bad geeft ook nog eens een mooie spiegeling. De hooglichten mogen iets donkerder. En eventueel de witte stip aan de zijkant even wegpoetsen.
 9. Pimpelmees uit bad. De leuke kapsel van het beestje. Punkie. En zijn snavel open. Hij kijkt tegen de rand aan. Iets meer ruimte ? En er mag een stukje van de bovenkant af. Is vierkant een optie ?
 10. Merel op een boomstam. Een leuk effect met de driehoek. Want hij staat mooi in compositie. Maar ook hier een kleine tip. De boomstam op de voorgrond iets donkerder maken.

Klap klap klap klap klap en toen was het : PAUZE

Thema

Na de pauze gaan we verder met het thema : Regen

Conny

 1. Conny Schotanus bijt de spits af en begint met een Bonte strandloper in de regen. Mooie druppels, mooi in de regen. De foto was vanuit de auto gemaakt en de specs zijn 1/1000, iso 400 en f4
 2. Meerkoet in de stortregen. Mooie scherpte diepte, de foto is gemaakt met somber donker licht waardoor de iso op 6400 komt.
 3. Tureluur op het strand. Prachtig mooi licht op de foto, bijzonder licht werd ook gezegd. 
Misschien iets donkerder maken. En het lichte nog lichter.

Edwin

Edwin Rem is de volgende met vrij werk
Zoals je gelezen hebt zijn bijna alles foto’s in de regen gemaakt.

 1. Micro macro paddestoel in de regen. Een bijzondere plaat zoals we kunnen van Edwin. Altijd wat speciaals altijd iets moois zo ook nu weer. Met een lampje acher de paddestoel geeft net dat mooie extra licht er aan toe. Het mooie is dat de opspattende druppels zijn.
 2. Een golf op de pier van IJmuiden Een mooie golfslag in de foto met het late zonlicht. En de vogels doen ook leuk mee.
 3. Bliksem landschap. Een prachtige lucht met een practige bliksemschicht. Met een sluiter van 0.4 sec is het mooie licht op de wolken te vangen.

Fons

Fons Lunter is de derde in rij.
Een serie van foto’s van Meerkoeten in de regen

 1. In de stadspark gemaakt, leuke structuur is de bladeren. En leuk de druppels op de rug van de meerkoet.
 2. Mooie plaat maar de vraag was of de voorste meerkoet scherp is?
 3. Mooi die druppel. Als het riet weg zou laten word de foto sterker. Een beetje snijden aan de onderkant is het advies.

Fred

 1. Een buizerd op een paal. Een vrolijke buizerd op een paal die genomen is uit de auto. Als de achtergrond is donkerder gemaakt kan worden kan deze plaat nog sterker worden.
 2. Jonge Haasjes op een rij. Leuk al die jonge haasjes op een rij. Het water op de voorgrond maakt de compositie. Mooie toevoeging. En het lijkt dan wel niet te regen maar het miezerde.
 3. Triest kijkende Slobeenden. Ja triest word je van de regen zo ook keken deze eenden. Een mooi laag standpund en scherpte diepte. Misschien ook bij deze foto de bovenkant iets donkerder maken.

Jan-Willem

Onze wereld reiziger Jan Willem is aan de beurt.

 1. De Monnikgier en de koningsgier samen op de foto. Dat kan alleen in Costa Rica. De mooie kleuren van de beesten spatten van het scherm af.
 2. Toekan op een tak. Wat een kleuren wat een foto. Ook hier is niets mis me en spatten de kleuren van het scherm.
 3. We moesten het even opzoeken maar de vogels op deze foto heet de Roodoorpapegaai. Een iets langere sluitertijd waardoor de druppels strepen werden.
Wederom alweer een prachtige foto uit Costa Rica.

Mirjam

Mirjam Molen sprinte naar buiten wanneer het regende. Ze zocht het dichter bij huis en de fotos zijn in de tuin gemaakt.

 1. Regendruppels in de Sloot. Mooi met de zon in het water. De kringen in het water geven een mooi structuur en kleur. En zeker net zo leuk de opspattende druppels.
 2. Drup de drup. Een mooie blauwe kleur en ook hier weer de opspattende druppels. Misschien nog even oplichten
 3. Een prachtige gafe grafische druppel foto. Een foto die zo uitgeprint kan worden en op je kantoor opgehangen kan worden. De mooie kringen en ronde structuur met een gouden kleur. Dus uitprinten en ophangen !

Monique

 1. Badderende vogels. De wever vogel was zich mooi aan het wassen. Dus opspattende druppels. Maar of dat het aan de thema deed? Maar spetter spieter spater deze wever vogel lag letterlijk in het water.
 2. Op een dak van een gebouw stond een Scholeker in de regen. Mooi met de druppels op zijn vacht.
 3. Een water schuddende stormmeeuw. De spetters vlogen in het rond en dat geeft een mooi effect.

Servan

En de hekkesluiter is vandaag Servan Ott

 1. Vechtende Konikpaarden. De natte vechtende paarden in de Oostvaardersplassen. Een prachtige actie foto. Helaas miste we de regen op de foto.
 2. Een portret van gekkebekkende trekkende paarden. Een mooi portet van de paarden. Leuke gekke houding.
 3. Goudplevier in de drek. Mooie vogel in zomerkleed. De mooie kleur van het water en een mooie herhaling van de plevieren. Het leken net verzopen vogels.

Dat was hem alweer de mooie foto avond vloog voorbij.

2022-11-25T21:49:29+02:00