Verslag 22 september 2009

Home/Nieuws/Verslag 22 september 2009

Onze voorzitter Wiebe opent de avond. De opkomst is hoog: 24 leden te weten 20 heren en 4 dames.

Wiebe denkt dat het niet verstandig is om a.s. Zondag de herfstexcursie naar Spaanderswoud door te laten gaan i.v.m. de afgelopen droogte waardoor er nog erg weinig paddestoelen zijn. Jacco en Gerard hebben verplicht werk: ieder 15 foto’s laten zien aan en beoordelen door de overige leden.


Gerard bijt het spits af en laat ons een aantal prachtige foto’s zien van Bretange: kleurige landschappen en een aantal kustfoto’s met woeste golven, met in het water een eindje uit de kust een stoer fort. Wat ik zelf een hele mooie foto vond was een zonnebloem met daarnaast in de lucht een vliegend insect, genomen met sluitertijd 1/400. Een bijzondere foto van een aantal bomen, genomen met tegenlicht. Advies voor deze foto: bovenkant een stukje croppen om het scherpe licht van de zon kwijt te zijn. Gerard was het daar gedeeltelijk mee eens.

 


Jacco zegt dat hij het hele jaar geen inspiratie had en daardoor weinig foto’s heeft gemaakt en om toch aan zijn verplichting te voldoen wat oudjes van vorig jaar mee heeft genomen. Zijn serie begint met een foto gemaakt in het donker vanaf de brug bij de Stad van de Zon van rijdende auto’s met een hoge sluitertijd en F16 (geen gevechtsvliegtuig hoor!!). Mooi effect met veel lijnenspel. De andere foto’s zijn over het algemeen landschapsfoto’s van zee en polders. Bij 3 foto’s gebruikte hij grijsverloop filters t.w. bevroren water en sneeuw, kale boom in Drenthe en landschap bij Schoorl, een leerzame serie.

 

 


Na de pauze beginnen we met het laten zien en bespreken van foto’s die we gemaakt hebben op de Macrodag in de Hoeptuin in Castricum. Nol, Niels en Otte hadden blijkbaar geen interesse voor onze Macro foto’s want die waren na de pauze zonder zich af te melden verdwenen. Een reminder: Op 31 mei 2009 waren we met een groepje van 10 leden o.l.v. onze Macrospecialist Olaf en Edwin naar de Hoep geweest om ons te laten zien wat een mooie maar oh zo moeilijke tak van fotografie Macro is.

 

Om 8.00 u. lagen de meeste van ons al op de grond (plastic zak of zeiltje) om te zoeken naar een goed onderwerp: rupsen, sprinkhanen, gras met dauwdruppeltjes, spinnen enz. werden gevonden en op de foto gezet. Olaf en Edwin stonden open voor al onze vragen, nog reuze bedankt daarvoor en ook voor de heerlijke zelfgebakken appeltaart bij de koffie, alles meegenomen door Olaf in de picknickmand!

Het meest gefotografeerde onderwerp bleek later een prachtig groen rupsje die door de meesten van ons was gefotografeerd, behalve door mijzelf jammer genoeg! Ik had te laat in de gaten waar ze allemaal naar stonden te kijken. Deze groene rups bleek achteraf geen Kromzitter te zijn maar een uilrups. Olaf en Edwin hebben aangeboden foto’s bekeken en beoordeeld om de makers te laten zien hoe de foto in hun ogen nog mooier kon. Ik denk dat de meesten van ons het heel leerzaam vonden.

Ieder van ons had nog 2 andere foto’s meegenomen:
Diny: o.a. een foto van een brandnetel, een erg moeilijk onderwerp, erg drukke achtergrond.

Gerard had 3 foto’s waar vooral “het licht” erg belangrijk was; tegenlicht en strijklicht, erg mooi.

Johan: een tros rupsen met egale achtergrond. Ondanks de harde wind toen, knappe scherpe foto.

Lidi: grassprieten met ochtend dauwdruppels. Opmerking Olaf bij al deze foto’s: rare maten!!

Sorry Olaf maar dat zal wel zo blijven,want dat vind ik mooi.Je vertelde dat dit moeilijk zou zijn om af te laten drukken maar ik weet een firma die dat gelukkig wel doet.
Nancy: Salomonszegel, mooie diagonale lijnen, achtergrond donker gemaakt.

Paula: een soldaatje en rupsje. Bij beide foto’s wat te ver af gestaan waardoor de achtergrond erg druk was. Door Olaf gecropt, mooi resultaat!

Thijs:salamander op boomstam, goeie scherpte, mooie achtergrond, goed gezien!!

Wiebe: Sprinkhaan en bosmier, genomen met tegenlicht, mooie composities. Vraag aan Wiebe: welk diafragma heb je gebruikt.

Edwin: Stammetje met dauwdruppel en mier op de top, mooie compositie en een fijne belichting.

Wiebe bedankt Olaf en Edwin bij het sluiten van de avond voor de mooie bewerkingen die ze voor ons hadden gemaakt. Olaf deelde nog zelfgemaakte zilver kleurige reflectie”schermpjes” uit met daarbij een spiekbriefje, zal a.s.zondag zeker gebruikt worden, bedankt!!!

Verslag: Lidi de Boer
2017-05-18T21:48:24+02:00