Verslag 25 november 2008

Home/Nieuws/Verslag 25 november 2008
Gastspreker: Natuurfotograaf Marsel van Oosten.
 
 
Omdat veel leden, onder wie uw verslaglegger, niet hadden gelet op de aanvangstijd van 20.00 uur, waren er om half acht al aardig wat bezoekers aanwezig. Voordeel; een goed stekkie.
Wiebe opent de avond en heet spreker, leden en introducés welkom. Hij wijst de leden nog even op de door Jacco vernieuwde site van onze vereniging. Jacco ontvangt graag commentaar (in opbouwende zin).
Daarna richt Wiebe zich tot Marsel en geeft hem het woord.
 
Marsel stelt zichzelf voor. Hij woont in Amsterdam, heeft een grafische opleiding en deed 15 jaar reclamewerk. Dit gegeven komt hem goed van pas bij de fotografie. In de reclame gaat het vaak om enkelvoudige boodschappen, waarbij je je afvraagt: “Wat is het hoofdonderwerp”. Dit vindt hij in de fotografie ook een zeer belangrijk aspect.
Hij heeft 8 maanden in Afrika gewerkt voor het maken van een fotoboek. Ook is hij bezig aan een meerjarenplan over beren. Wie meer wil weten over Marsel kan natuurlijk zijn site gaan bezoeken; http://www.squiver.com
De beelden en het verhaal.
Hoewel het jammer is (vooral voor Marsel zelf) dat de kleurenafstemming via onze beamer ten opzichte van de laptop verre van optimaal is, zien wij toch ‘top’ platen. Landschappen en grote wilde dieren vooral uit Afrika. Ook beelden uit Madagaskar (bomenproject en aapjes). Daarnaast platen uit Scandinavië met beren als onderwerp. Uiteraard ontbreken subtiele macrofoto’s niet.
Marsel houdt van silhouetbeelden en geeft daarmee een eigen stijl aan bijvoorbeeld de landschappen in Namibië. Ook het fotograferen vanuit de lucht boeit hem zeer, al moet hij zichzelf wel overwinnen om hoog in de lucht zijn werk te verrichten. Vooral luchtballonnen wekken bij hem tegenstrijdige gevoelens op. Dit komt niet tot uitdrukking in zijn werk. Goed gekozen composities en ragscherpe foto’s. Daarbij vaak kleine details, die verfraaiend werken.
 
Bij de dierenfotografie gaat zijn voorkeur uit naar de grote dieren. Geen gebrek daaraan in Afrika. Vele soorten passeren de revue. Onder andere olifanten, nijlpaarden, neushoorns, buffels, leeuwen, hond- en katachtigen. Hij heeft een voorkeur voor dieren, waarbij de gezichtsuitdrukking een grote rol speelt. Daarom begrijp ik dat hij een speciale voorliefde heeft voor de luipaard. Hij heeft veel voorbereidingswerk verricht en dat is te zien. Geweldig mooie foto’s. Prachtig licht, zeggingskracht, van aandoenlijk tot verscheurend.
Marsel laat zich op locatie ondersteunen door de plaatselijke bevolking. Zij zijn goed op de hoogte van de situatie ter plekke. Naast de luchtfotografie maakt hij meestal gebruik van een auto. Ook zijn er mogelijkheden om er per paard of kameel op uit te trekken. Zodra je uitstapt of afstapt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, want dan herkennen de dieren ‘de mens’. Vooral in gebieden waar gejaagd wordt, gedragen de dieren zich onrustiger en agressiever. 
Bomen spelen een grote rol bij zijn fotografie. De grafische vormen bepalen vaak het lijnenspel in de compositie. Een vogel op een tak zorgt dan eigenlijk voor de completering van het gehele beeld. Hij streeft ook naar exclusiviteit en wil liever geen al bewandelde paden betreden, door zaken te fotograferen, die al zo vaak te zien zijn.
Zijn streven naar perfectie straalt van de beelden af. Timing, camerapositie, lichtkeuze en wijze van belichting, lenskeuze, compositie, afwisseling, beeldkeuze, gevoel, zijn allemaal – op de juiste wijze gebruikt – in zijn fotografie terug te vinden. Op een dergelijke manier kan een verrassing geen toeval meer zijn. Zijn al veel ontvangen onderscheidingen onderstrepen dit nog eens. 
Ik  spreek vast namens iedereen als ik zeg, dat het een fantastische en leerzame avond was in woord en beeld.
 
 
Marsel bedankt, dit smaakt naar meer. 
 
Heerhugowaard, 25 november 2008
Joke Stuurman-Huitema   
 
(meer informatie is te vinden op http://www.squiver.com
2017-05-18T21:48:24+02:00