Verslag 25 september 2018

Home/Nieuws/Verslagen/Verslag 25 september 2018

Bijeenkomst van 25 september.

Vrij werk

Fred van de Bosch

Fred van de Bosch was bezig geweest met lange sluitertijden (tot 120 s) en dat leidde al snel tot een discussie: “Wel of geen stenen op de voorgrond?” Het beeld met mooie kleuren sprak meer tot de verbeelding. Als het slecht weer is dan heb je kans dat de Geoorde Fuut haar jongen op de rug meeneemt en dat leverde een mooi plaatje op. Ook het spiegelbeeld werkte mooi mee. Jongen werden gevoerd met vele watersalamanders! Tureluurs met mooi tegenlicht.

Fons Lunter

Fons Lunter, opkomend talent, is aan het stoeien geweest met het als moeilijk bekendstaande Zonnedauw. Hoe isoleer je dit kleine ineengedoken plantje?! Het leverde een verassend beeld op. Het ven met liggende boom, die diende als invoerende lijn, leverde een mooi landschappelijk beeld op. Maar die hangende takken daarboven in beeld? De vr Oeverlibel op de boombast leverde een verassend beeld op te meer daar de bast van de boom extra accent gaf en het beeld spannend maakte. Iets bijsnijden versterkte het beeld, omdat je dan de erg grove structuur rechts kwijt bent.

Johan Reus

De Vleermuis op de boom was een gelukje want dat kom je niet vaak tegen. Het oogje kwam eruit door een beetje in te flitsen; een functionele flits! Rups was geschoten in de Eifel en die kwam me bekend voor maar de naam was nog onbekend. Vals Witje kwam voorbij en Johan had nog een kleurrijke rups met druppels op de rug. Dat plaatje viel in de smaak. De Eifel Bever was meer een plaatje in de categorie bewijsplaatje.

Otte W. Zijlstra

Otte W. Zijlstra kwam met een Drieteenmeeuw op de proppen die geschoten was in het noordoosten van IJsland: een vertederend beeld tussen moeder en juveniel. De Noordse Stormvogel kwam mooi in beeld door een interactie tussen de echtelieden. Een zeldzame waarneming van een adulte Vorkstaartmeeuw was een gelukje. Het is een prachtige meeuw zeker in de vlucht! Watersnip komt meestal in beeld op een paaltje waar ze vaak het typisch kloktikken ten gehore brengen. Deze snip zat in zijn natuurlijke habitat en was zeer scherp in beeld gebracht. Hij vertrouwde op zijn schutkleur, immers de snavel had hij nog op zijn rug, maar met open oog voor zijn omgeving! Otte kreeg de zaal plat met een panorama plaat van een paartje Wilde Zwaan met vier jongen ertussen in. Beginners geluk.

Mira Diels

Mira was naar Finland geweest en Dick mocht mee (of andersom). Ze hadden het geluk dat de Wolf even langs komt en dat leverde een mooi beeld op in een natuurlijke omgeving. De Zonnebloem apart in beeld brengen laat dat maar aan Mira over! Ook de Paardenbloem werd zo alternatief in beeld gebracht. Als je er diep induikt (macro met tussenring) dan levert dat verrassende beelden op.

 

Dick Hoogenboom

Dick was weer naar Finland geweest en Mira mocht ook mee (of anders om). De Hermelijn kwam langs maar bezorgde Dick bijna hoofdpijn vanwege zijn beweeglijke aard. Bij gebrek aan beren had Dick zijn 500 mm gericht op een berk met korstmos. Een lang brandpunt zorgt voor een mooie onscherpe achtergrond! Het beekje was gefotografeerd in een lange sluitertijd, waarbij het dennenboompje een belangrijke rol kan spelen. De opname croppen bleek een goed idee. De Bruine Beer kwam helaas midden in de nacht langs en kon lopend niet scherp ‘geplaat’ worden. Het bos met opkomende mist met het licht erachter leverde discussie op. Moesten de toppen eraf? Dan kreeg je een gecastreerd beeld! Dus beeld was goed zoals was ingestuurd. Mooi beeld.

Nancy de Moed

Nancy had een stel geiten gevonden op Texel en mooi in beeld gebracht. De Tonderzwam met guttatie => daar misschien de aandacht op richten => druppels doen het altijd goed! Een kwelder met zeekraal en zeemelde kreeg al mooie herfstkleuren. Nancy hield de moed erin door een mooie zonsondergang die nog een gloed achterliet op het strand.

Servan Ott

Servan was naar Finland geweest en was daar in een cultuurlandschap Korhoeders tegen gekomen. Daar raak je opgewonden van! Drie op een stuk bouwland en later nog een stel vechtend en vliegend. Ik had ze liever gezien op een heideveld en zonder draden in beeld. Het verdient de nodige voorbereiding om deze beesten goed op de plaat te krijgen; dan kan meestal alleen via een gehuurde hut. De Auerhen (echtgenoot van de Auerhaan) leverde een mooier beeld op. Deze leven winters van boomknoppen en zelfs dennennaalden kunnen ze verteren.

Conny Schotanus

Conny, ook een aanstormend talent, was bezig geweest in de Weerribben. De Rode Libel opende het bal met een paar die beide scherp in beeld waren gebracht. Daarna een jonge Houtpantserjuffer die nog niet helemaal uitgekleurd was. Mooi in beeld gebracht. Conny had ook nog een plaatje gemaakt van de Kempische Heidelibel. Zeldzaam maar wordt wel steeds vaker gezien. Ook de St. Jansvlinder viel in de smaak met een mooie kleurstelling.

Nico Zwart

Nico had een acrobatische Draaihals ontdekt op een afscheidingslint en kon daar een paar foto’s van nemen. Ook een Boomkruiper, ook een moeilijke vogel, had Nico mooi op de plaat gezet. Een vliegende Koekoek is ook geen sinecure! De man Woudaap is een ware acrobaat in het riet en we hebben in Nederland maar enkele broedparen.

Lidi de Boer

Lidi had een heideveld op de plaat gezet waar weinig kleur in zat. Door de droge zomer heeft de heide nauwelijks gebloeid. Vos zou zo bij het tegenlicht gebeuren na de pauze kunnen. Lidi was als Nanny opgetreden bij een vijftal jonge boerenzwaluwen die niet meer gevoerd werden. Ze heeft ze er doorheen gesleept met meelwormen en weer teruggebracht naar de broedlocatie waarvoor hulde. Plaatjes ondersteunden het verhaal. De zonsondergang op Tiengemeten viel in de smaak.

Thema

Thema tegenlicht kwam na de pauze aan de beurt. Niet minder dan 18 mensen hadden de moeite genomen om beelden in te sturen en omdat het in een kort tijdsbestek moest hadden velen iets uit de oude doos mee genomen. Het resultaat was een grote diversiteit aan beelden. Sommige beelden waren meer tegenlicht dan ander en soms was het tegenlicht met correcties weer teniet gedaan. Dan ontstond er een geanimeerde discussie over wat precies onder een tegenlicht opname moest worden verstaan. Om 22.30 einde.

2018-09-29T11:42:19+02:00