Verslag 26 januari 2016

Home/Nieuws/Verslagen/Verslag 26 januari 2016

Bijeenkomst 26-1-2016.

Wiebe start deze bijeenkomst met enkele opmerkingen over het recent aangeboden jaarprogramma voor 2016, zoekt invulling voor thema-avonden en geeft aan voor 13-9 een mooie spreker te hebben vastgelegd onder voorbehoud….

Vanavond aan bod, de 3 beste, eigen beelden van 2015 en waarom je dat vind of wilt weten.

Olaf trapt af met zijn 3 beelden.
Is trots op zijn landschapsfoto welke in Castricum met de 1ste prijs aan de haal ging. Mooi beeld, mooie lucht welke in de voorgrond terugkomt. Grijsverloop gebruikt, horizon in het midden is hier functioneel.
Dode boom in Belgisch landschap. Apert sfeertje met mooi zacht roze licht.
Druppels in paardenbloem. Lastige plaat mbt scherpte diepte. Gebruik van kunstlichtbron. Opname geheel geënsceneerd. Heel apart beeld.

olaf-2 olaf

Jacco.
Abstract beeld van boomstammen. Misschien er boven wat vanaf ivm doorschijnend licht? Wil deze wijze van fotograferen meer uitdiepen in 2016.
AWD zonnestralen door bomen boven meertje in de nevel. Mooi beeld door de zonnestralen.
Dubbelopname (meervoudige belichting) van bladerdak in herfst. 1 Onscherp en 1 scherp, mooi creatief effect.

jacco-2 jacco-1

Wiebe.
Blauwtje tussen Weegbree-meeldraden waar spinnendraadje rechts het beeld uitloopt, draadje heeft duidelijke functie. Dinie vindt dat de foto een duidelijk verhaal verteld.
Hagediskopje kijkt net boven steen uit. Apart nieuwsgierig beeld. Leuk dat 3 teentjes ook te zien zijn. De (extra veel)ruimte boven de hagedis roept wel discussie op.
IJsvogel in achtertuin. Veel voorwerk gedaan, tentje aangeschaft, mooie tak gepositioneerd. Mag wat donkerder.

wiebe-2 WIEBE-1

Gerard.
Even wat miscommunicatie omtrent de aan te leveren resolutie, nu wat kleine thumbnail op het scherm. Na de pauze in de herkansing.

Fons
Twee blauwtjes met dauwdruppels. Voorste onscherp. Mira geeft aan een “veer” te gebruiken om vlinder beter te positioneren. Veel discussie over scherptediepte.
Prijswinnaar Hollandse kust. Mooie zandribbels met sterke, functionele diagonale lijnen.
Citroenvlinder op paardenbloem. Mooi licht en lijnenspel, vooral met onscherpe graspol in achtergrond. Misschien iets meer ruimte rechts? Was ook opmerking van AK.

fons-2 fons-1

Mirjam
Schelp-schede op strand, ook uit de categorie Hollandse kust. Prettig beeld met mooie lucht.
Indonesië, berglandschap met mooi licht en nevel (of rook?). Met 80-200 op 80mm toch mooi tele-effect van ingedrukte berg kammen.
Mooie diagonale halm. Fijne detaillering van de aar met mooie rode kleuren.

mirjam-2 mirjam-1

Johan
Fuut met vis in bek. Mooi moment met waterdruppels rond de kop. Iets gekropt.
IJsvogel op tak (Bakkum). Mooi beeld.
De paddenstoelen uit de FvhJ. Discussie ontstaat over invulflits en flitsen in het algemeen. Wellicht thema voor een avond? De paddenstoelen hadden wat hoger in beeld gemogen, storende scherpe achtergrond en scherpe schaduwen, wat ook commentaar AK was.

johan-2 johan-1

Na de Pauze gaat Nico verder met een zeearend uit de Oderdelta. Mooi gekaderd met functionele ruimte rechts van de zeearend.
IJsvogel op tak met mos. Hier ontkwam de tak niet aan de opmerkingen dat het niet klopte met dat mos er bovenop… Mooi beeld van IJsvogel
Vliegende roerdomp, niet veel leden hadden een roerdomp zo gezien. Wat lastige lucht waardoor donkere gedeeltes onder vleugel dichtlopen, beetje oplichten.

nico-1 nico-2

Gerard (herkansing).
IJsvogel…., slaat vis met kop tegen stammetje. Mooi moment. Gerard verteld erbij hoe de foto tot stand is gekomen vanuit schuilhut in België. Mooi met de spetters eromheen. Deze werden node gemist in de beoordelingsfoto voor FvhJ 2015. Uitgelegd werd dat je 2x kunt klikken op de thumbnail om zo een beeldvullende afbeelding te krijgen om beter te kunnen pre-oordelen (waarvan akte).
Bosplaatje met zonnestralen in herfst tinten. Weinig spanning, andere kadering levert een veel betere plaat op….
Druppels in Margriet (?). hart niet scherp en teveel beeld wat aandacht van druppels afleid. Ook hier weer een andere kadering toegepast waardoor er een veel sterker beeld ontstaat.

gerard-2 gerard-1

Edwin.
Applaus voor de winnende FvhJ 2015, laat hiervan ook ander beeld zien waar de sluiter langer open bleef staan en er veel meer beweging te zien was maar het zwart wit effect van eerstgenoemde teniet deed.
De Papegaaiduikers op IJsland kwam hierna op het scherm. Mooi beeld in mooi licht van ondergaande zon. Misschien wat klein in beeld?
De “Boomboog” boven waterstroompje oogstte lof door de uitgebalanceerde compositie en mooi tinten.

edwin-1 edwin-2

Henk.
Boom in de duinen (?) miste iets van spanning. Of een andere kadering hier verbetering in zou brengen werd in het midden gelaten.
Berkenbosjes met pad. Er van boven iets af halen maakte dat de compositie duidelijk beter werd.
Mooie zonnestralen, mooi gekaderd misschien iets aanzetten?

henk-2 henk-1

Mira
Mooie foto van golfslag op IJsland, de meeuw was een welkome aanvulling en maakte het beeld compleet.
De kleine stamper in mooie pastelkleurige bloem. Een “Yesss” momentje voor Mira. De stamper zat niet helemaal op een lekkere plaats maar diverse uitsnedes gaven ook nog geen eenduidige goedkeuring.
Zonnebloem puntjes. Even raden waar we naar keken, Mira was er als het ware “ingedoken”. Erg mooi beeld met idem dito kleurstelling.

 

Ed liet zijn steenuiltje op hek zien wat deze maand in de Roots stond met een 3de prijs. Mooi beeld. Ook hier weer veel te doen om de compositie, welke bleef zoals die was.
Kluut vegend over het water met snavel. Mooie positie van Kluut. Mooie kleuren (groen en avondlicht). Hele spiegeling was niet mogelijk. Mooie plaat!
Schermerhorner kerkje in ochtend gloren met nevel boven land. Heerlijk sfeer beeld. Wederom discussie over de uitsnede die hier uiteindelijk ook bleef zoals ie was.
Zeekraal op Fries wad. Om plasjes te accentueren camera juist zo hoog mogelijk gehouden. Misschien iets meer aanzetten? Mooi sfeertje.
Bruinzandoogje met mooie pastelkleuren er omheen.

ed-2 ed-1

Dick.
IJsland met blok ijs in zee en “big-stopper” gebruikt. Ondanks de 42 seconden belichtingstijd waardoor wolken en golven “wollig” werden, bleef de ijsklomp scherp.
Het Baardmannetje was genomen in Oudorp. Kopje iets uit de scherpte. Mooie achtergrond.
Op Lesbos was de Bruinkeel ortolaan genomen. Mooi moment, mooi in beeld gebracht. De steen op de voorgrond vroeg iets teveel aandacht met het lichte vlak.

dickh-2 dickh-1

Fred.
Schots landschap met “mist-boog”. Een weinig voorkomend natuur fenomeen. Gestackte foto van 2 verticale opnames. Mooi gedaan en mooi beeld!
De Drie-teentjes uit de FvhJ deden het weer goed. Mooi beeld.
De rode besjes bij de Schotse waterval deed het ook goed. Beeld kon nog iets aan kracht winnen door links wat de weg te “clonen”.

fred-2 fred-1

Wim.
De Langboer aapjes genomen in Bhutan tijdens een vogelreis oogstte succes. De aapjes in de regen zittend op een tak mochten wat meer ruimte aan de onderkant hebben. Mooi scherp beeld met leuke kapsels!
Een ander mooi rood gekleurde fazantachtige (Rood Saterhoen?) stak mooi af tegen de achtergrond met hier en daar nog wat rododendron bloemen.
Even verderop in Alaska was de Grauwe franjepoot gefotografeerd tijdens een korte en intensieve vogelreis. Mooi beeld in kleed, open bek en druppels versterkte het beeld heel goed.

wim-2 wim-1

Muriel sloot af met 3 opnames van de toch wel zeldzame Apollo vlinder. De eerst “hing” aan spinnenweb, mooie achtergrond. De 2de kwam de halm in beeld met spinnenweb, vond men minder sterk en de 3de op distel met tegenlicht kreeg wat meer voorkeur. Lastig kiezen wat beter is. Vast staat dat het knap was zo’n lastig vlindertje te vinden en te fotograferen.

muriel-2 muriel-1

En zo liep deze avond tegen elven alweer…., ten einde.
Wiebe vroeg de aanwezigen nog wel naar de invulling en zin van een avond als deze. Het werd wat onrustig met alle opmerkingen zo door elkaar maar zin had het zeker, misschien alleen wel afstemmen dat beelden getoond worden die “niet” tijdens de FvhJ bespreking aan bod gekomen zijn en waarvan de maker toch wel graag wil weten wat men ervan vindt. Ook het aanbieden van 3 totaal andere foto’s moet mogelijk blijven.
Definitieve richtlijnen zullen later door het bestuur geuit worden….
Onder dankzegging zendt Wiebe hierna iedereen huiswaarts…..

2017-05-18T21:48:13+02:00