Verslag 26 mei 2020

Home/Nieuws, Uncategorized, Verslagen/Verslag 26 mei 2020

Verplicht werk

Johan Reus

  • Vale Gier, Spaanse Pyreneeën. Normaliter in februari een sneeuwlandschap, maar nu groen en mooi weer. Dit is de eerste foto van de serie die Johan voor ons heeft. Reactie(s): Gaaf beeld. Mooi scherp. Vleugel onscherp waardoor meer aandacht gaat naar de kop van de gier. Mooie houding zo met die klauwen naar voren.
  • Lammergier. Vanaf foto 2 krijgen wij deze gieren te zien. Daarvoor zijn Muriel en Johan naar Spanje afgereisd. Johan heeft deze foto uitgekozen omdat de kleuren en baard van dit beest heel mooi uitkomen. Een Lammergier wordt ook wel bottenbreker/botteneter genoemd. Een bot van 12 cm slikt het beest zo door. Dick H. vult aan dat de rode kleur van de borst het gevolg is van het baden in rode klei. Reactie: Inderdaad mooi die kleuren. De achtergrond met andere (halve) beesten is alleen jammer. Maar het is ook lastig om een enkele gier in het geheel van alle gieren te isoleren. Misschien iets hoger in beeld zetten.
  • Twee vliegende (volwassen) exemplaren. Dat je deze samen kan fotograferen, lukt niet al te vaak. Reacties: Beide vogels mooi vrij. Mooi in hun omgeving. Mooi licht.
  • Een enkel exemplaar in de lucht. Reacties: Ook prachtig. Uitsnede zou anders kunnen, met meer vliegruimte. Nu toch wat centraal in beeld.
  • Hetzelfde beeld maar nu gespiegeld. Wat is mooier/beter? De meningen zijn/blijven hierover verdeeld.
  • Een Lammergier in zweefvlucht. Reacties: Perfecte plaat. Mooie compositie, prima vastgelegd.
  • Twee jonge exemplaren, aan het bekvechten. Reacties: mooi moment/schouwspel. Jammer dat de kop van de 1e gier niet (goed) zichtbaar/niet duidelijk is. Dat doet afbreuk aan de foto.
  • Twee oudere exemplaren. Reacties: Qua licht en houding mooier dan het vorige beeld. Gaaf beeld en mooie lichtval. Het zou beter geweest zijn als het onderste exemplaar meer ruimte zou hebben. Zit nu te veel tegen de kant aan. Wel een mooie vlieghouding. Vogels helaas niet beiden vrij, maar het is een imposant beeld.

Olaf Oudendijk

  • De serie van Olaf start met een zeegezicht bij Hargen. Genomen met groothoeklens. Het eerste beeld is de RAW-foto, daarna de bewerkte versie. Olaf heeft de horizon recht gezet, het contrast verstrekt waardoor er meer dynamiek in het beeld is ontstaan maar de structuur ook nog zichtbaar is. Bij het maken van de foto was het lang stoeien om te krijgen wat hij wilde. De belichting met 0,5 seconde pakte het best uit. Reacties: Mooi beeld, in de bewegende zee (voorgrond) loopt een lijn van links naar rechts. Dat versterkt de foto. Mooie kleuren in het stilstaande water. Wolken wellicht iets te veel aangezet en misschien is de foto sterker als er een stukje van de bovenkant afgaat.
  • Kikker in duingebied in drinkplasje voor koeien. De blaaskaken wilde Olaf erop hebben, maar dat bleek best lastig. Uiteindelijk gelukt. Reacties: Mooi laag standpunt, mooie zachte kleuren. Fonteinkruid van toegevoegde waarde. Spiegeling kikker was wellicht mooier geweest door gebruik van polarisatiefilter.
  • Grutto (‘s Avonds) in poldergebied met plasjes tussen Limmen en uitgeest. Weidevogels worden hier goed beschermd tegen predatoren zoals de vos. Gebied is omgeven door een fietspas. Hierdoor kan je een mooi laag standpunt innemen. Verder zijn de vogels meer gewend aan de (fietsende) mensen. Reacties: Mooie zachte kleuren. Mooi, laag, door gras heen gefotografeerd. Prima foto. “Jammer dat het een vrouwtje is.” Een mannetje heeft mooiere kleuren en dat zou nog fraaier geweest zijn. Grutto had aan de onderkant meer ruimte kunnen hebben. Nu iets te krap.
  • (silhouet van) rietzanger in vroege ochtendlucht aan Alkmaardermeer. Genomen op 05-05-2020. Reacties: Prachtfoto. Mooie ochtendkleur en licht. Piet had de foto zelf gemaakt kunnen hebben☺. Jammer dat de rietzanger naar links kijkt, maar dat is hier niet zo heel erg. Misschien nog een paar grassprietjes weghalen. Het landschap met de zingende rietzanger laat een gevoel van vrijheid zien en dat past natuurlijk helemaal bij 5 mei.
  • Lepelaar, Alkmaardermeer. Op dezelfde dag had Olaf nog meer geluk. Deze Lepelaar kwam over. Wederom een silhouetfoto. Dat het een lepelaar betreft is prima te zien. Reacties: Superfoto. Een cadeautje/mazzeltje. Prachtige kleuren. Mooie compositie.
  • Bosanemoon. Genomen in het duingebied aan het begin van de lente langs een paardenpad. Het is een foto met dubbele belichting. Olaf heeft de ronde (licht)vorm van de zon toegevoegd aan de bosanemoon. Omdat Nikon hierbij geen ondersteuning biedt, een precisiewerkje. Reacties: Leuk/mooi beeld, maar te licht in zowel linkerhoek als rechterhoek. Zou donkerder gemaakt moeten worden. Op de laptop ziet Jacco niet dat de foto te licht is.
  • Duingebied bij Petten/Camperduin. Olaf is met Jacco hier midden in de nacht naar toe gegaan om vallende sterren te fotograferen. Die waren er helaas niet. Aan het einde van de ochtend, in het blauwe uurtje deze foto geschoten. Reacties: mooie foto en sfeer. Op de voorgrond zijn witte vlekjes te zien (schelpjes) en deze leiden af.

Ruud Schouten

  • Rietzanger of rietpieper zoals Ruud de vogel noemt. Er was een harde wind toen Ruud deze foto nam. Dat maakte het fotograferen lastig. Reacties: Leuk beeld. Rietstengels (mooi) allemaal naar dezelfde kant. Lucht is aan de lichte kant. Hier kijkt de rietzanger wel de goede kant op (in tegenstelling tot de rietzanger van Olaf). Foto komt ietwat saai over.
  • Kikker in Amsterdamse waterleidingduinen, genomen met 100-400 mm lens. Ruud was op zoek naar libelles en kwam deze kikker tegen. Reacties: Is de compositie bewust zo gekozen? Nee, Ruud geeft aan dat hij de foto zo heeft uitgesneden omdat er verstorende elementen te zien waren. Mooi laag standpunt (Ruud lag plat op de buik en bleef niet geheel droog). Had wel iets spannender gemogen, maar dat was wellicht niet mogelijk door de omgevingsfactoren. Toch een geslaagde plaat.
  • Kleine vuurvlinder. Wederom in de Amsterdamse waterleidingduinen. De vos kwam niet voor zijn lens, maar wel deze vlinder. Diafragma was 8. Reacties: Vlinder mooi scherp en lage standpunt is ook prima. Maar achtergrond doet te veel mee. Maakt de foto onrustig. Had misschien voorkomen kunnen worden door te kiezen voor een grotere lensopening. Grassprietje rechts is van toegevoegde waarde.
  • Parende juffers. Reacties: Achtergrond is hier beduidend beter (rustiger) dan bij de vorige foto. Mooi moment, goed scherp. Prima foto.
  • Parende groene zuringhaantjes in streekbos, genomen met nieuwe macrolens. Ruud is er veel mee aan het oefenen. Reacties: Leuke plaat, kevertjes komen er goed uit, goed scherp, goed gedaan.
  • Oranjetipje, vooraanzicht. Reacties: Deze keuze zie je niet vaak, dat is leuk. Ogen zijn helaas niet helemaal scherp. Komt vermoedelijk door de grote uitsnede in combinaties met een wat hogere isowaarde. Hierdoor valt er scherpte weg. Misschien pakt een vierkantere uitsnede hier beter uit.
  • Oranjetipje, zijaanzicht. Als eerste het RAW-beeld en vervolgens de bewerkte versie. Reacties: Blauwe lucht komt ietwat onnatuurlijk over. Lucht in RAW-beeld bevalt beter. Uitsnede is oké, maar de belichting niet.

Vrij werk

Edwin Rem

  • Zeegezicht. Met groothoeklens. Het schuim van links onder naar rechts boven laten lopen. Reacties: Horizon zo hoog pakt hier goed uit. Mooie kleuren. Ribbeltjes rechts interessant. Eilandje in het midden een mooi detail. Net als zonnetje met stereffect. Heerlijke plaat.
  • Mistige ochtend met vogels. Edwin geeft aan dat als je het schouwspel goed gaat bekijken, het eigenlijk een verhaal vertelt. De gans met de uitgeklapte vleugels heeft de aandacht van allemaal en daar gaat je blik al snel naar toe. Meer dimensionaal beeld. Reacties: Mooie sfeerfoto. Bovenin wat leeg. Jammer dat er een aantal “vastgelopen” vogels te zien zijn. Maar dat is haast niet te voorkomen.
  • Vos in de ochtend nabij het Zwanenwater. Reacties: Mooi moment en vos mooi in het licht. Het donkere bovenin niet zo mooi. Reactie Edwin: Het donkere zorgt voor afsluiting van het beeld.

Wiebe Bosma

  • Wiebe heeft 3 foto’s gemaakt van viervleklibellen in het Geestmerambacht. De 1e is s’avonds genomen. Boterbloemen als een stukje omlijsting. Reacties: Technisch prima in orde, maar libelle toch wat centraal in beeld. Misschien is staand/recht beter.
  • Twee viervlekken met 15 mm groothoeklens. Vroege ochtend. Reacties: Leuk beeld maar het effect van de (super) groothoeklens komt er niet uit. Je mist het weidse gevoel/gevoel van diepte. Dat komt omdat er geen horizon op de foto is. Is best een lastige lens en om het juiste effect te krijgen vereist veel oefenen.
  • Nogmaals 2 viervlekken in de ochtend (macrolens). Zon komt net boven bomenrij uit en beschijnt de libelles iets van opzij. Reacties: Mooie kleuren, mooi aangelicht. Rietstengel/stok zit wat prominent in beeld, dat is jammer, maar ook lastig te voorkomen. Al met al oké.

Otte Zijlstra

  • Kemphaan. Reacties: Mooi beeld maar gele bloempje trekt te veel de aandacht. Verder vlekje achter nek weghalen. Wazige gedeelte is mooi net als de kop van de vogel.
  • Oranjetipje. Reacties: Schitterend. Mooie kleuren. Stengeltje links van de grote bloemstengel weghalen. Verder ogen/kopje van de vlinder wat oplichten. Nu te donker.
  • Pad op koeienvla. Reacties: mooi ingekaderd door het gras. Scherpte is goed. Rondom de pad is het toch wat rommelig. De omgeving doet te veel mee. Met een grotere lensopening zou dit vermoedelijk beter zijn geweest.

Lidi de Boer

  • Houtduiven, Geestmerambacht in de avond. Reacties: lief beeld. Licht op het houten hek vrij hard. Zachter maken. Je mist de ogen van de duiven (gesloten).
  • Jong van tureluur in het gras. Reacties: Leuk beeld. Scherpte lijkt niet helemaal op orde. Zit meer op het lijfje. Pootje leuk omhoog.
  • Scholeksters zoeken naar wormen. Het wit van de scholekster komt er zo hard uit. Vraag: Hoe voorkom je dit? Dit soort vogels blijven altijd lastig te fotograferen. Hier valt het harde wit best nog wel mee. Maar de scherpte is hier niet oké en dat werkt (ook) door op het witte. In de nabewerking de hooglichten wat terugnemen.

Adriana Peloso

  • Kievit in gras. Adriana had deze foto de vorige keer al laten zien en heeft de foto nog een keer bewerkt. Reacties: Kievit ziet er niet meer uit. Hier is duidelijk wat mis gegaan. Het advies is om de foto weg te gooien.
  • Twee tureluurs, gemaakt met 200-600 mm lens op proef. De scherpte ligt op de linker vogel. Dat is jammer. Het werken met zo’n lens vereist veel oefenen. Dat kan Adriana nu, want ze heeft de lens genomen.
  • Wide paarden. Er staan ook vogels op en Adriana vraag hoe ze deze vogels scherper krijgt. Reacties: Waarom zou je dat willen? Want het gaat toch om de paarden. De houding van deze beesten is prachtig en vraagt alle aandacht. De reden dat de vogels niet scherp zijn komt omdat de scherpte bij de paarden ligt. Daar is op scherp gesteld. De vogels aan de onderkant van het linker paard in ieder geval wegklonen. Dat zijn nu verstorende elementen.

Fons Lunter

  • Roodborsttapuit Geestmerambacht. Reacties: Vogeltje is nu wat klein. Laagjes leuk. Maak er een staande foto van. Vogel komt hierdoor groter in beeld en laagjes blijven in tact.
  • Blauwborst Geestmerambacht. Reacties: Ook hier een staande foto van maken. De rietstokken in het midden lopen nu het beeld uit. Geduldig blijven wachten totdat het vogeltje op een andere tak zit en de rietpluimen wel geheel in het beeld vallen.
  • Rietzanger in het riet. Reacties: Linker kant van het riet voegt niets toe. Als je dit weghaalt, dan wordt het een staande foto en is het beeld mooier.

Nancy de Moed Koster

  • Gele tulpen. Reacties: Niet zo spannend.
  • Heggenmus maar hier meer een “hekkenmus”☺. Reacties: Belichting is goed. Vogeltje is goed scherp. Is wel iets te centraal gepositioneerd en iets te groot in beeld.
  • Loerende reiger. Reacties: Achtergrond komt rommelig over. Er lijkt iets mis te zijn met de instellingen van de camera. Misschien een te lage resolutie. Jacco wil er wel naar kijken, de Sony RX4?

De volgende keer, 09-06-2020, kunnen wij misschien weer naar het Wijkcentrum Overdie. Wat mogelijk is, daar zal Wiebe ons nog over informeren. Houd de mail daarom in de gaten.

2020-06-14T15:55:56+02:00