Verslag 28 november 2023

Home/Nieuws/Verslagen/Verslag 28 november 2023

Verplicht werk

Conny Schotanus

 1. Kluut in het vroege (6.25 uur) ochtendlicht. De zon brak even door de dichte bewolking en mist heen en zette deze kluut in de spotlights. Reacties: Echt een heerlijk sfeertje. Een prachtige plaat. Tips: Van de linkerkant kan een stukje af. Misschien de afbeelding zelfs vierkant maken. Dan is het geheel beter in balans.
 2. Noorderlicht in Den Oever (5-11-2023 om 23.04 uur). Het was eerst zwaar bewolkt, maar plots brak de lucht open. Conny koos het waddenbelevingspunt (uitkijkpunt) en de brug hiernaar toe als voorgrond voor het noorderlicht. Genomen met 24 mm groothoek. Sluitertijd 6 seconden. Reacties: De brug naar het belevingspunt leid je als het ware naar het noorderlicht. Het geheel oogt buitenaards, een beetje ‘ufoachtig’. Een mooi moment, een mooi beeld.
 3. Een jagende velduil, genomen met 850 mm lens in Friesland. Reacties: Gave plaat. Er gebeurt wat. Klauwen klaar om te grijpen. Misschien links er iets afhalen (afwijkend stukje gras) en ook aan de onderkant een stukje eraf. Olaf liet zien wat het resultaat hiervan is. Oordeel van de aanwezigen: Het maakt de foto nog spannender.
 4. Kemphanen in gevecht, de snavels aan elkaar/in elkaar. Ook met de 850 mm lens in Friesland genomen. Reacties: Mooi moment. Spettertjes zijn extra details en van toegevoegde waarde.
 5. Kemphanen, schijngevecht. Friesland. Reacties: Mooie actiefoto, prachtig vastgelegd. Leuk dat je de kemphanen hier op het water ziet. In vergelijking met de vorige foto met kemphanen, is op deze foto nog wat meer te zien. Ook hier zijn de druppeltjes mooie extra details.
 6. Jakhals in volle vaart. Zuid-Afrika, private game reserve Zimanga. Wat je hier niet ziet zijn gieren die gevoerd worden en waarbij de jakhals niet bij kan. De Jakhals hoopt door zijn dreiging dat de gieren eten laten vallen. Mooie actiefoto. Er is naast en onder de jakhals veel ruimte. Dat is mooi, maar Olaf liet zien dat de foto beter wordt als van de onder- en bovenkant een stukje af wordt gehaald. Oordeel van de meeste aanwezigen is dat de foto zo inderdaad beter, spannender wordt.
 7. Impala, rennend. Conny heeft haar camera meegetrokken om de illusie van beweging te wekken (pannen). Dat is bij deze foto goed gelukt. Je ziet de impala rennen, waarbij de kop scherp is en een lichtje in het oog aanwezig is. Schaduw van de impala een extra detail. Sluitertijd is 1/40 seconde.
 8. Twee cheeta’s, achterom kijkend en poserend op boomstam. Buiten de jeep gefotografeerd in het laatste daglicht. Je kon redelijk dichtbij komen. De cheeta’s zijn opgegroeid met mensen en aan hen gewend. Reacties: mooie houding, mooi vastgelegd.
 9. Luipaard in zoeklicht. Het was een mazzeltje om deze luipaard in het donker zo te zien. We zien eerst de RAW-versie en vervolgens de bewerkte, goed uitgesneden versie. De sfeer is beter geworden. Wederom een mooie plaat.
 10. Mangrovereiger in jachthouding. Vanuit een vogelhut vastgelegd. De reiger zat eerst heel lang in de oeverbegroeiing. Conny wachtte net zo lang tot de vogel op de tak ging zitten om te jagen. Reacties: Mooie plaat. Tak waar reiger op is gaan zitten is een mooi detail. Misschien rechts bovenaan het lichte vlekje ook groen maken (of minder laten opvallen).

Richard Splinter

 1. Torenvalk. Pettemer polder. Gemaakt met 600 mm lens. Reacties: mooie rustige achtergrond. Valkje goed scherp, maar jammer is dat het oog donker is. Je wil eigenlijk dat er een lichtje in het oog zit. Het lijkt erop dat het oog lichter gemaakt kan worden (met kwastje of radiaal filter). Verder de tip om het gele randje rond het oog iets op te lichten.
 2. Ruziënde kopmeeuwen in zomerkleed. Genomen bij Ilpendam in Ilperveld vanuit een vogelhut. Reacties: Mooi moment, goed gezien. Tip: Iets van de rechterkant afhalen, dan is de foto beter in balans. Olaf liet dit zien en het oordeel van de aanwezigen is dat de foto dan meer geslaagd is/sterker wordt.
 3. Jonge ransuil. Ilperveld, nabij het bezoekerscentrum. Reacties: De uil is niet vrij in beeld, maar dat geeft niet. De kop staat er prima op en de groene blaadjes voegen juist iets toe. Intiem plaatje. Aan de onderkant zou iets meer ruimte mogen zijn.
 4. Roodborsttapuit bij ondergelopen gebied nabij Oosterschelde. Reacties: Tapuit staat er goed op. Jammer dat de snavel niet helemaal vrij is. De kop iets oplichten, ook het oog.
 5. Zilvermeeuwen op Corsica. Reacties: Leuke foto met de paarse plantjes onder de meeuwen. De plantjes maken de foto. Tip: Links iets eraf en van de bovenkant kan ook iets af.
 6. Zilvermeeuwen. Intiem plaatje, meeuwen met de snaveltjes tegen elkaar. Discussie over het verder inzoomen op de koppen van de meeuwen. Olaf liet zien hoe de foto er dan uit komt te zien. Niet iedereen vindt dit een succes. Meningen zijn verdeeld.
 7. Meeuwen in Rome, bij het graf van de onbekende soldaat. Valt onder het thema ‘natuur in de stad’. Reacties: Jammer dat de meeuwen niet in de richting van de stad kijken. Dat zou de foto sterker gemaakt hebben. Je ziet dan als het ware de stad Rome door de ogen van de meeuwen.
 8. Siberische grondeekhoorn. Tilburg. Gefotografeerd tijdens weekend in Oisterwijk. Reacties: Grappige achtergrond. De natheid van de boom maakt de boom mooier. Tip: Van de bast kan een stukje af, aan de linkerkant. Leuke plaat met een leuke pose van de eekhoorn.
 9. Meeuwen op een plateau. Eerst de RAW-versie daarna de bewerkte versie. Reacties: De lucht is te veel aangezet, komt nu onnatuurlijk over. Zwart-wit zou hier een mooie keuze zijn. De moeite waard om dat uit te proberen. Midden rechts zit een sensorvlek, althans zo lijkt het.

Ruud Schouten

 1. Bosuil. Veluwe. Reacties: Het licht op de uil is mooi. Een mooi plaatje, een mooi moment. Tip: Links onderaan het lichte randje weghalen. Rechts, als dit mogelijk is, iets meer ruimte geven.
 2. Steenuil vanuit hut. Reacties: De uil kijkt leuk en de goede kant op. Poot is goed zichtbaar, mooi detail. Mooi rustig plaatje.
 3. Rotsvlinder op rots in België. Viroinvallei. Reacties: Vlinder doet zijn naam eer aan. Goed gezien. Mooie (zeldzame) vlinder.
 4. Twee grote geaderde witjes waarvan eentje op slangenkruid. Ook in België. Reacties: Mooi kleurcontrast. Dat de tweede vlinder naar de ander toe vliegt, maakt de foto. Goed gedaan, goed gelukt.
 5. Vuurvlinder. Veluwe. Reacties: Mooie achtergrond. Mooi verloop. Vuurvlinder goed in beeld gebracht. Geslaagde foto. Vierkante uitsnede is een goede keuze.
 6. Ringslang. Oostvaardersplassen. Vanuit een hut gefotografeerd. Reacties: Fraaie opname. Watergolfjes vormen mooie details.
 7. IJsvogel vanuit een vogelhut gefotografeerd met camera EOS R7. Reacties: Mooi moment, ijsvogel nog net niet volledig geland. Lichtje in het oog is aanwezig. Mooie plaat van een mooie vogel.
 8. Grote zilverreiger met een prooi (woelmuis). Genomen bij vogelhut van boer Murk. Reacties: Prachtig moment en goed vastgelegd. Achtergrond doet goed mee. Een gave foto.
 9. Watersnip, ook bij boer Murk genomen. Reacties: typerende houding van de snip, goed en op het juiste moment vastgelegd. Van de bovenkant kan iets af. Olaf liet zien wat het resultaat hiervan was. Oordeel: Ja, beter. Kleurtint van de snip iets warmer maker.
 10. Kalkgraslanddikkopje. Viroinvallei in België. Reacties: mooi rustig beeld. Het was misschien mooier geweest om de vlinder iets meer naar links in het lichtere deel te positioneren.

Vrij werk

Conny Schotanus

Een serie van 5 foto’s van een koereiger gemaakt met iPhone.

 1. Koereiger bij terras van appartement in Fuerteventura.
 2. Koereiger op het terras.
 3. Koereiger pikt in steentjes van een muurtje op zoek naar insecten.
 4. Koereiger met prooi: een hagedisje.
 5. Koereiger loopt gracieus ‘op de catwalk’.

Reacties: De 5 foto’s passen duidelijk in het thema ‘natuur in de stad’. Stadse elementen zijn goed zichtbaar. Leuk om deze reiger zo bezig te zien. Leuke serie.

Edwin Rem

Edwin heeft 3 foto’s ingestuurd met hierop stadse lichtjes.

 1. Op de eerste foto zie je straatlichtjes en in dit licht kuifeendjes (precies in de baantjes van het licht). Gaaf.
 2. Plantje in het licht van langsrijdende auto’s. Genomen met telelens. Het is zonder verdere info lastig om het thema hier te zien. Je moet dan meekrijgen dat het plantje in het licht staat van voorbij rijdende auto’s.
 3. Spin in het licht van straatlantaarntjes. De spin omklemt linksboven een lichtbol, althans zo neem je dit waar. Daaronder in een gebogen lijn het vervolg van de lichtbollen.

Mooie serie. Technische hoogstandjes.

Fons Lunter

 1. Kauw (grotendeels wit) in stadspak Rekerhout (Alkmaar). Het is geen albino. Het is een leucistische kauw. Door een mutatie komt er geen melanine in bepaalde veren terecht. Leucistische kauwen (en kraaien) komen vooral voor in stadse gebieden. Leuk beeld.
 2. Pimpelmees in eigen tuin met nestmateriaal in snavel. Door de roze bloemen van de prunus weet je dat het om een stadse foto moet gaan.

Monique Mast

 1. Duiven op het binnenhof in Den Haag. Monique heeft het beeld omgezet naar zwart-wit. Goede keuze. Doet een beetje denken aan het kunstwerk van Escher. Cool.

Muriel Polet

Nijlgans op het dak. De aanschouwende kauw kijkt al gemeen. Gans in zijn territorium.
Kauw valt nijlgans aan. Het oogt als een ‘karatekauw’. Mooie actiefoto. Goed gezien.

Olaf Oudendijk

 1. Paardenbloem onder fietswiel. Een duidelijk stadselement. Goed gezien en mooi vastgelegd.
 2. Meerkoet in gespiegelde kleurtjes. De (gespiegelde) kleurtjes in het water zijn afkomstig van stadse elementen.
 3. Muurplantje in steegje. Rechts zie je vos Robin Hood (stripfiguurtje) op een muurschildering. Zijn blik leidt je naar het muurplantje aan de linkerzijde. Olaf heeft dit stukje natuur mooi in beeld gebracht.

Pauline Note

Jonge vliegende jan-van-gent. Op de achtergrond is heel duidelijk de pier van Schevingen zichtbaar. Een duidelijk stads element. Apart en ook gaaf beeld.

Wiebe Bosma

 1. Bonte specht in eigen tuin aan pindarekje. Het pindarekje (en de tuin) als stadse elementen.
 2. Gouden regen. Het licht valt prachtig op de gouden regen. Een mooi contrast met de donkere boom er naast.
 3. Fuut met rivierkreeftje. Bootje op de achtergrond als stads element. Mooi moment.

Ruud Schouten

 1. Inktzwam, genomen tijdens NFO-weekend. Staat er goed op.
 2. Vliegenzwam met vlieg als detail. Mooi.
 3. Onbekende paddenstoel. Het is de bokeh die hier de foto maakt.
 4. Kikker in een hoop bladeren. De kikker steekt er net een stukje uit. Mooi moment. Goed gezien.
 5. Groepje paddenstoeltjes. Ruud heeft deze foto als experiment gemaakt. Zijn camera heeft 15 foto’s gemaakt en deze foto’s gesteckt.
 6. Siberische grondeekhoorn. Beestje staat mooi in het licht en contrasteert goed met de donkere achtergrond. Leuke foto.

2023-12-14T10:16:58+02:00