Verslag 8 maart 2011

Home/Nieuws/Verslag 8 maart 2011

Avondcoordinator: Olaf

Verplicht werk: Evelyne, Edward, Piet en Ed

Wiebe opent de avond met de mededeling dat Fred en Muriel zich afgemeld hebben en we merken dat Thijs niet aanwezig is.

Er is een nieuw gezicht: Wendy, zij is 14 jaar, heeft turnen en natuurfotografie als hobby waarbij zij gebruik maakt van een Sony A450.

Ook kunnen we deze avond gebruik maken van een nieuwe beamer, die we in bruikleen hebben van Jacco.

Er is een tijdslimiet voor het verplichte werk, 20 min en Olaf heeft een timer daarvoor meegenomen!

Verplicht werk;


Evelyne

Evelyne gaat zeker 1 keer per jaar naar Afrika toe op vakantie en vandaag heeft zij een prachtige reeks foto’s meegenomen. Als je fotografeerd in Afrika tijdens een safari, waarbij je afhankelijk ben van de gids en de andere jeeps, is het moeilijk om de foto’s zo te krijgen dat er een goede compositie is. Ze liet een paar foto’s zien van gnoes in een open veld en gnoes die bezig waren met een rivercrossing. Pas als er 1 Gnoe begint aan de oversteek mogen de jeeps dichterbij komen. Moeilijk dus om daar een foto van te maken, maar het is haar goed gelukt!

Olaf heeft 1 foto van een paar rennende Gnoes bewerkt, waardoor de jeep op de achtergrond uit beeld viel en wat gecropped waardoor de details duidelijker werden.

De gids wist een luipaard te vinden met jong en die foto is prachtig. Deze luipaard was mensen gewend omdat hij in commercials had gewerkt, maar dat weet ik nu niet zeker..Hier was in ieder geval het moment belangrijker dan de compositie.

Een aardvarken overdag op de foto krijgen is een zeldzaamheid, maar ook dit is haar gelukt.

Ze liet ook een foto zien van een Blacksmithplover, waar nu toch de vraag werd gesteld of het niet moeilijk is om in Nederland te fotograferen. Dat gaf ze toe, misschien voor haar nu de uitdaging om een mooie serie van nederland te maken.

Het was een mooie reis voor haar met unieke fotomomenten en daar is deze mooie fotoserie uit gekomen.


Edward

Edward heeft een mooie serie laten zien van verschillende vogels. In 1 foto heeft hij zich uitgeleefd in het landschap, maar bij deze foto werden er wat puntjes opgenoemd waar hij op moet letten om een nog betere compositie te krijgen.

De foto’s waren over het algemeen wat aan de donkere kant, dat had hij toch wel vaker gehoord dus daar ging hij beter op letten.

De zilverreiger, klimmend op een tak was super, vooral omdat de detail in zijn veren goed tot zijn recht kwamen.

In Duitsland heeft hij de grote Karekiet in het riet gefotografeerd. Luid zingend met zijn snavel open. Mischien een idee om de foto vertikaal te maken werd er door Edwin geopperd..

De boomklever was prachtig omdat de achtergrond kleur goed tot zijn recht kwam met de boomstam en vogel. Hij had zijn koppie net wat opgericht, maar toch iets aan de donkere kant.

In Hoenderdeal heeft hij de sneeuwuil en een wolf gefotografeerd. Erg moeijlijk omdat er een hek tussen zit, maar daar had hij iets heel handigs op bedacht. De wolf was mooi belicht met het zonnetje op zijn kop. De vliegen zag je er op zitten! Mooi!

De ijsvogel met de besneeuwde oever was prachtig. Je zag heel mooi de rugveren in die prachtige ijsblauwe kleur. Ook hier stond het snaveltje iets open, voor meer dynamiek.

In de oostvaardersplassen heeft hij een mannetjes en vrouwtjeshert gefotografeerd in het riet, wat je niet zo vaak ziet. Recht in de lens kijkend. Mooie tinten!

De blauwborst heeft hij een beetje lopen ‘pesten’, waardoor hij de blauwborst kwaad roepend op de kiek heeft gekregen. Een foto met actie..

Mooie serie!


Piet

Piet is in Florida geweest en liet twee dezelfde foto’s zien waarbij het kijkpunt anders was. Of de foto was anders gecropped, dat weet ik niet meer. De vraag was nu wat een betere foto is. Maar daar verschilde de meningen over in de groep.

Een langstaartschipper(?)  op een tak was een mooie foto, vooral omdat deze vlinder een prachtig kleurenpalet heeft. Maar de foto was overdag gefotografeerd waardoor het licht op de tak erg hard was.

In de duinen van Bergen heeft hij een dode boom gefotografeerd. Misschien als hij een andere standpunt ingenomen had, was de boom meer tot zijn recht gekomen omdat hij dan meer solitair staat. Je geeft dan ook iets meer nadruk op de lucht, was die was op dat moment prachtig. Het is altijd goed om meerdere foto’s te maken van 1 onderwerp.

In de polder heeft hij twee landschapsfoto’s gemaakt van een sloot, dorpje, zwanebloemen en koeien. Bij de ene had hij beter een trap mee kunnen nemen om de spiegeling beter uit te laten komen. De ander was mooier, hoefde hier geen trap te gebruiken! Leuke, gezellige foto met mooie kleuren. Koetjes erbij maakt het lekker hollands. Deze laatste foto was genomineerd voor een prijs vertelde Piet.

Leuke afwisselende fotoserie!


Ed

Hij begon de serie met een zonnende aalschover, waar het rijp nog op zijn kop zat.

De bastaardkikker op een tak was gefotografeerd toen het licht erg hard was, mooi beest en in een goede compositie.

Tijdens zijn vakantie kon Ed, zittend op een stoeltje, boerenzwaluwen fotograferen. Hier werd het jong net gevoerd door Pa of Ma. De sluitertijd was iets langer, waardoor je mooi de vleugelslag kon zien.

In het AWD stond een damhert, loom omkijkend in de lens. Het licht was een beetje vlekkerig door de zon die door de bomen scheen, maar mooie timing. Geeft rust zo’n foto!

In den Oever waren twee futen aan het baltsen. Ed heeft een laag standpunt genomen om deze vogels mooi weer te geven. Veel actie in deze foto!

In de duinen stond een paard te grazen, vlak naast een meertje waardoor je een weerspiegeling kreeg. Iets lager gestaan en het paard was duidelijker in het water te zien. Het licht is nogal hard op deze foto.

Verder had Ed nog twee superfoto’s, een platbuiklibelle, haarscherp met een mooie kleur. Hij heeft hier een 300mm vaste lens gebruikt. Ronnie Gaubert fotografeerd ook op die manier en het is het waard om deze man is op te zoeken op internet.

De andere mooie foto was van een spreeuw op een paaltje, de lucht verloopt van groen naar blauw!!

Super!


Vrij werk

Dini

-Slootkant met een spiegeling van bomen, misschien iets anders croppen?

-Ondergaande zon in bergmeerdijk, mooi met de zon door de bomen!


Lidi

-Duikende Jan van Gent, achtergrond iets donkerder gemaakt door Lidi

-Zaagbek in Den Oever, mooie kleuren in het water!

-Drinkend vosje in het AWD, leuk moment!

-Vliegende Havik(?), grote vleugelwijdte. Maar wat voor vogel?

-Een waterspreeuw in het AWD. Goed gelet op de compositie!


Johan

-Een blauwe reiger, zonnend in de bomen van Haarlemmerliede

-Een jonge reiger in de bomen, dat zie je niet zoveel!

-Roodborstje, mooie foto!!

-Twee blazende canadeze ganzen in Castricum. Leuk moment!

-Een opvliegende canadeze gans, met een fontein van water achter zich. Misschien meer ruimte aan de voorkant nemen?


Edwin

-Vos in de sneeuw in het AWD, mooie foto!

-Een gapende vos, nog mooiere foto!

-Een rennende vos met een bevroren konijn in de bek. Super foto!

-Kop van de vos, met sneeuw op zijn kop..Ahhh moment!

-Twee spelende vossen (paartje) in de duinen. Goede compositie! Prachtfoto!

Het is 22.30 en de avond is afgelopen. Mooie series gezien en moe maar voldaan gaat iedereen richting huis.

Bedankt voor weer een gezellige en informatieve avond!

Marit

2017-05-18T21:48:22+02:00