Verslag 9 maart 2010

Home/Nieuws/Verslag 9 maart 2010

Verslag van de clubavond op 9 maart 2010.

Er was een flinke opkomst deze avond, de zaal zat nagenoeg helemaal vol.

Wiebe opende de avond en meldt dat er helaas 2 mensen het af laten weten voor het verplichte werk. Danny was er niet en heeft ook geen werk ingeleverd en Nancy heeft ziek afgemeld. Ze had wel werk ingeleverd.

Gelukkig waren er 6 mensen die vrij werk hadden ingeleverd waardoor de avond toch goed gevuld werd.

Johan heeft een gast meegenomen te weten Jan Castricum. Jan verteld wat over zichzelf. Hij kent door zijn foto hobby en het werk in de duinen al enkele leden van ons. Hij wilde graag weten hoe het er bij onze club aan toe gaat.

Het Color to Tribute evenement werd aangehaald  wat aanstaande zaterdag 13-03-2010 op stapel staat in Cool in Heerhugowaard.

Er was tijdens de vorige bijeenkomst gevraagd of  in ieder geval  de winnaars van de verkiezing hun werk willen inleveren en ook of er nog andere mensen hun werk willen tentoonstellen tijdens het evenement.

Volgens Muriel die dit allemaal regelt zijn er helaas niet al te veel werken ingeleverd. Ongeveer 12 stuks tot op dit moment. De vraag daarom was natuurlijk waarom niet meer mensen werk inleveren. Er is plaats voor wel 40 stuks.

Tijdens een uitgebreide discussie kwam naar voren dat met name de onbekendheid van het afdrukken  het inlijsten en ook de kosten een heel aantal mensen ervan weerhoud om iets in te zenden. Ook zijn er een heel aantal nieuwe leden  die niet op de hoogte zijn, waaronder  mijzelf.

Sommige mensen vinden hun werk niet goed genoeg om in te lijsten, waarna opgemerkt werd dat er tijdens het tonen van verplichte werk er altijd bij iedereen wel goede foto’s tussen zitten die in de smaak vallen bij iedereen. Voorstel van iemand was ook nog om collectief foto’s in te lijsten om kosten te drukken.

Duidelijk is wel dat er bij een van de volgende bijeenkomsten hier wat meer aandacht aan gegeven moet worden.

Overigens worden de werken na het Color to Tribute ook nog 2 maanden tentoongesteld in verzorgingstehuis Buitenzorg te Zuid-Scharwoude.

Wiebe merkt later op de avond nog op dat het met de kosten voor het inlijsten wel meevalt omdat je in principe maar 1 of 2 lijsten met een passe-partout nodig heb om je foto’s te laten zien omdat je ze kan uitwisselen met ander foto’s.

Dan het verplichte werk.

Niels komt met een serie foto’s genomen op IJsland afgelopen zomer tijdens zijn vakantie eind augustus van ruim 2 weken.

Als 1e laat hij op een plattegrond zijn reis zien en verteld over het land en het vaak moeilijke licht om te fotograferen vanwege de snel omslaande weersomstandigheden. Hij heeft veel met grijsfilters gewerkt en over het algemeen met een 18-200 lens op zijn toestel omdat er weinig vogels tijdens deze periode zijn.

2e foto is een soort maanlandschap komt veel voor op IJsland.

3e Een foto van een geiser op punt van uitbarsten Spuit wel 20 meter hoog.

4e Foto van een 200 meter brede waterval gemaakt met lange sluitertijd 1/60 en een polarisatie filter.

5e foto is ingezoomd op de waterval en geeft een mooier beeld. Ook met lange sluitertijd. Spannende foto.

6e foto is van een rotskloof met groene mossen op de rotsen.

7e foto is van waterval Svartifoss met mooie basaltstaven. Met Nikon 10-20 groothoek genomen. Linker kant van foto wat opgelicht.

8e foto is genomen van achter een waterval. Deze heeft een mooi kader door de donkere rand van de rotsen. Ook     de blauwe lucht met wolken is hier erg mooi.

9e foto is van een uitloop van een waterval. Mooie plaat met mooie kleur blauw. Wat meer uitkaderen zou de foto nog beter maken.

10e foto is een overzicht- landschapfoto van Kelingfofull oid.(Ik heb het niet op internet kunnen vinden dus zal het wel verkeerd gespeld zijn) Dit is een heel mooi gebied om te fotograferen omdat er een heel apart landschap met heel veel verschillende rotskleuren te zien is.

11e foto is in hetzelfde gebied genomen wat meer ingezoomd. Ook heel mooi.

12e foto is van een heel mooie rots met spiegeling in een meertje.

13e foto is van een zwavelmeertje. Heel apart. Je kunt de geur bijna ruiken.

14e foto is van een landschap met heel veel kleur.

15e foto is genomen in het gebied Vatnajökull. Een bekend gebied en word veel bezocht door de toeristen.

Er is een mooi ijsmeer te zien met een mooie lucht.

16e foto is genomen na een gletsjertocht en laat een detail van de gletsjer zien.

17e foto is een panoramafoto van ijsbergjes in het water. Sommige mensen vonden de onderkant wat donker maar hadden niet door dat niet bij de foto hoorde. Moet onze beamer dan toch  afgesteld worden? Het gekozen panorama formaat komt hier goed tot zijn recht omdat de extra lucht en het water toch niets toevoegt aan de foto. Niels heeft goed geluisterd naar Marsel van Oosten, of was het toch Jasper Doest.

Als laatste laat Niels een Rotseiland voor de kust zien.

Al met al een mooie serie. Gezien de kosten van de reis en mooie foto’s zeker de moeite waard om een keer naar toe te gaan.


Verplicht werk van Mart.

1e Een foto van poot afdrukken in het zand op het strand. Mooie compositie maar of het zwarte dingetje er wel of niet op moest was niet duidelijk.

2e foto is van een slakje in een poeltje op Terschelling.  Doordat er geen oogjes of een spriet te zien is mist er wat aan deze foto.

3e Foto van een zeekoet op 2 meter afstand. Lager standpunt en de schaduw er helemaal op zou beter zijn voor de foto. De meerkoet zag er niet gezond uit.

4e Vosje genomen met 28-105 flink gekropt. Leuke plaat. Wel flink verscherpt en iets teveel in het midden.

5e Een foto van het Kleimeer bij het Geestmerambacht, favoriet gebied van Mart.

6e foto is van het meer van het Geestmerambacht met een bijna gespiegelde wolk. Advies was om of het helemaal spiegelend te maken of alleen de bovenste witte wolk te laten zien.

7e Sneeuwfoto bij Broek op Langedijk. Kader met ruimte aan de linkerkant is minder geslaagd. Een doorkijkje zou mooier zijn. Ook stoorde sommigen zich aan de takken.

8e foto is van 2 meerkoeten op het ijs achter elkaar aanlopend. Grappig geheel, alleen zou het mooier zijn als alleen de 2 meerkoeten en het ijs te zien zijn.

9e foto laat ons een mistig landschap zien bij Oudkarspel. Veel Jpeg artefacten waardoor de lucht wat minder is.

10e foto heeft ook veel Jpeg artefacten. Lange schaduw van de bomen geeft een mooi effect. Geen eigen schaduw te zien, goed gedaan.

11e foto is van het Geestmerambacht met groothoek genomen. Jammer van de Jpeg kwaliteit.

12e Een mooie foto van een slootje in een sneeuwlandschap. Het water loopt mooi de foto in waardoor een goede compositie ontstaat.

13e Zwanen in het water. Zwanen teveel in het midden. Een ander uitsnede zou beter zijn.

14e foto is van een hek met sneeuw. Door de slechte Jpeg kwaliteit lijkt het wel een aquarel. Wel kunstzinnig.

15e Vijgenboom met (te) veel sneeuw. Achterste bomen niet scherp.  Mart wil te veel laten zien.

16e Een foto van een Koperwiek door het raam genomen. Lager standpunt zou beter zijn.

Advies aan Mart is om niet teveel op een foto te zetten en desnoods wat meer uit te snijden. Vaak krijg je met minder een mooiere foto. Let ook op de Jpeg compressie bij het omzetten naar Jpeg.

Pauze.

 

Tijdens de pauze is er nog flink gestoeid met de beamer om de kleuren en het licht beter in te stellen. Dat viel niet mee. De branduren van de lamp lijken ook erg hoog (175 uur).  Vervangen?

 

Vrij werk van Dick.

 

1e Bomen met een mooi licht in de bladeren. De witte stippen zijn waterdruppels waardoor Dick de foto erg mooi vond. Dit was door ons jammer genoeg niet goed te zien. Schuine boom werd  als storend ervaren.

2e 3 Witjes op een bloem met 100mm macro geschoten uit de hand zoals Dick dat doet. De 2e bloemknop is een mooie toevoeging die de plaat helemaal afmaakt.

3e foto is een super macro van een Distelvlinder kop. Mooie zwaar behaarde ogen.

4e Mannetjes Koolmees (met stropdas) met mooi lichtje in de ogen.

5e Mooie Macro van een Kleine Vuurvlinder met Wenkvliegje ernaast.

6e IJsschotsen bij Marken uit een laag standpunt genomen. Ander licht zou beter geweest zijn, maar ja!


Vrij werk van Edwin.

1e foto laat een Bunzing in de sneeuw zien bij Almere. 1/100e 500mm. Edwin ging voor het Edelhert op pad maar krijgt dan dit soort mooie dieren voor zijn lens.

2e foto is ook van de Bunzing maar dan met zijn alerte koppie boven de sneeuw. Prachtig mooie foto.

3e Beijsde takjes met een dood blaadje ertussen. Mooie achtergrond door de mist. Foto is ingeflitst.

4e foto laat dan toch ook een Edelhert zien die uit de bosjes springt. 1/250e meetrekkend genomen.

5e foto laat een koolmees op beijsde takjes met besjes zien. Ook een heel mooie achtergrond door de witte muren van huizen verderop. Echt een Topper. Genomen met 100-400mm

 


Vrij werk van Hans.

 

1e foto is van een wiek van een molen met een hek. Zou meer gekaderd moeten worden en de horizon rechtzetten.

2e foto laat de bovenkant van een molen in de mist zien.  Heel geslaagde foto.

3e Nog een foto van een molen. Deze keer te veel onderwerpen op de foto.

4e foto laat schaatsende mensen zien bij een molen in een mooi winterse omgeving. Een echte Hollandse sfeer foto. Met een paar kerstbellen erbij kan je er zo een kerstkaart van maken.

5e foto is een close-up van smeltend ijs. Een mooie abstracte foto.


Vrij werk van Fred.

 

1e foto met een Grote Zilverreiger in een sloot werd wel erg snel doorgespoeld. Niet goed?

2e foto laat een Hermelijn zien staand op zijn achterpootjes in een groen weiland. Heel mooi contrast van de witte Hermelijn met het groene gras.

3e foto is dezelfde Hermelijn dit keer op een donkere ondergrond. Het zwarte uiteinde van de staart is goed te zien. Mooie foto.

4e Opvliegende Smienten in de buurt van Nijkerk. Mooie scherpe foto.

5e Een Wisent in de Duinen bij Kennemerland. Er zijn 5 Wisent uitgezet waarvan er nu 4 kalveren hebben.


Vrij werk van Jan.

 

1e Konik paarden bij de Oostvaardersplassen. Moeder en veulen.

2e Edelherten bij een bomenpaadje. Foto zou rechtgetrokken moeten worden.

3e Bevroren veld met heel veel Konik paarden. Mooie weidse foto.

4

e Buizerd op het ijs met een Eend als maaltijd. Niet helemaal scherp genomen.

5e Mooie foto van een mannetjes Koolmees.

 


Vrij werk van Johan.

 

1e Sneeuw etend Puttertje op besneeuwde tak staat er mooi scherp op.

2e 2 zaagbekken in vlucht. Meetrekkend genomen. F5.6 of  F6.3 500mm.

3e Groepje wilde zwanen met de koppen de lucht in schreeuwend. Vanuit de hut bij het Hoefijzermeer in Castricum genomen. Mooie foto.

4e Vechtende wilde zwanen. Heel mooie plaat.

5e 2 zwanen baltsend met de koppen omhoog. Een echte topper.


Vrij werk van Wiebe.

1e IJsschotsen met rotsblokken bij de Afsluitdijk genomen. Mooie structuur in het ijs.

2e Nog een foto van ijsschotsen met een mooie dreigende lucht.

3e Een dode Zaagbek in een leeg ijzig landschap.

4e IJsschotsen met mooie dreigende wolken. Mooie belichting.

5e Detail van ijsschotsen. Dit keer te weinig structuur in het ijs waardoor de foto te wit overkomt. Een  beetje saaie foto daardoor.

Dat was het weer voor deze keer. Het was een gezellige leerzame avond met veel mooie foto’s.

Groeten, Ed.

 

2017-05-18T21:48:23+02:00